ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Σε «κόκκινο συναγερμό» εν αναμονή του τυφώνα «Ιδαλία» -Καταφύγια και στρατός στους δρόμους

O τυφώνας «Ιδαλία» απειλεί τη Φλόριντα
O τυφώνας «Ιδαλία» απειλεί τη Φλόριντα
Α.Ρ

Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε η πολιτεία της Φλόριντα, εν όψει του τυφώνα «Iδαλία» 

Ο τυφώνας «Iδαλία» φθάνει απο ώρα σε ώρα στη Φλόριντα, με τις αρχές να εκδίδουν εντολές εκκένωσης σε περισσότερες από 20 κομητείες της πολιτείας. Προβλέπεται ότι θα προκαλέσει καταστροφικές καταιγίδες, δημιουργώντας κύματα ύψους σχεδόν 3 μέτρων, κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Η «Ιδαλία» προβλέπεται να φτάσει στην «εξαιρετικά επικίνδυνη ένταση της κατηγορίας 4» και σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικούς ανέμους, απειλητικούς για τη ζωή». Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ανέμους με ταχύτητα έως και 193 χλμ/ώρα, πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα σε μια περιοχή που αντιμετώπισε τεράστιες καταστροφές πριν από ένα χρόνο, εξαιτίας του τυφώνα «Ίαν».

Τα κύματα μπορεί να είναι αρκετά ισχυρά για να διαβρώσουν παραλίες και αυτοκινητόδρομους, ακόμη και να γκρεμίσουν κτήρια. Σε γενικές γραμμές, οι καταιγίδες ευθύνονται για περίπου τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με τις τροπικές καταιγίδες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο τυφώνας «Ιδαλία» συμπίπτει με μια σούπερ σελήνη - μια πανσέληνο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γη - η οποία είναι γνωστό ότι έχει αντίκτυπο στα επίπεδα της παλίρροιας, λόγω της βαρυτικής έλξης που συμβαίνει όταν ο ήλιος, η σελήνη και η γη ευθυγραμμίζονται.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις προέτρεψε τους ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία πριν είναι πολύ αργά και έχει αναπτύξει στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν τα απαραίτητα, ενώ για τη διευκόλυνση όσων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους άνοιξαν τα διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, άνοιξαν καταφύγια, τα ξενοδοχεία έχουν προετοιμαστεί να φιλοξενήσουν κόσμο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώστε να είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν τα δίκτυα στην περίπτωση που υποστούν ζημιές και βλάβες.

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Φλόριντα, το Walt Disney World στο Ορλάντο, έκλεισε μερικά από τα πάρκα του εν όψει του τυφώνα. Το υδάτινο πάρκο Typhoon Lagoon της Disney θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη λόγω «κακών καιρικών συνθηκών», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα μικροσκοπικά γήπεδα γκολφ Winter Summerland και Fantasia Gardens - θα είναι επίσης κλειστά. Τα υπόλοιπα πάρκα στο Walt Disney World αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά, αλλά η εταιρεία λέει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία του τυφώνα και να προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμα.