ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οργή για το συνεχιζόμενο χάος στα αεροδρόμια - «Κοιμόμαστε με βάρδιες δίπλα σε κατσαρίδες»

Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
Α.Ρ

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες αεροπορικών εταιρειών παραμένουν αποκλεισμένοι σε όλη την Ευρώπη, συχνά χωρίς τα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα, με τους κολοσσούς να αρνούνται να τους προσφέρουν αποζημίωση. Οι απίστευτες ιστορίες ταλαιπωρίας κάνουν το γύρο του κόσμου και «ντροπιάζουν διεθνώς» τη Βρετανία, σύμφωνα με καταγγελίες

Χιλιάδες Βρετανοί που έμειναν εγκλωβισμένοι λόγω της κατάρρευσης του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν λαμβάνουν αποζημίωση σε μία κρίση που έχει πλέον χαρακτηριστεί ως «διεθνής ντροπή». Οι αρχές προειδοποιούν τους επιβάτες ότι αντιμετωπίζουν έως και δέκα ημέρες αναμονής για μια πτήση για το σπίτι, με την έξτρα διαμονή να κοστίζει χιλιάδες λίρες, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να κοιμούνται με βάρδιες σε αυτοσχέδια κρεβάτια αεροδρομίων, συχνά ανάμεσα σε κατσαρίδες όπως καταγγέλλουν

Οι ταξιδιώτες δεν έχουν πλέον κρίσιμα για την υγεία τους φάρμακα, χάνουν ραντεβού στο νοσοκομείο και κινδυνεύουν να μην βρεθούν στο σπίτι εγκαίρως για να ξεκινήσουν ξανά το σχολείο ή τη δουλειά. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι αγνοούν τους νόμους που απαιτούν να υποστηρίζουν τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς φαγητού, ποτού, διαμονής και πτήσεων επιστροφής.

Μία ρήτρα στη νομοθεσία λέει οτι δεν υπάρχει δικαίωμα πρόσθετης αποζημίωσης, επειδή η διαταραχή έχει προκληθεί από τις λεγόμενες «έκτακτες περιστάσεις». Αυτό οδήγησε τους ηγέτες του κλάδου να καλούν την κυβέρνηση και τον εποπτικό φορέα του κλάδου, την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες αεροπορικές εταιρείες να «ξεφύγουν από τις νομικές τους ευθύνες» χωρίς συνέπειες.

Περισσότεροι απο 200.000 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν

Το χάος, σε μία περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, προκλήθηκε από ένα «τεχνικό πρόβλημα» στην Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου - το αφεντικό της οποίας φέρεται να έχει διπλασιάσει τις αμοιβές του. Περίπου 790 αναχωρήσεις και 785 αφίξεις ακυρώθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα (28.9), συν περίπου 300 ακόμη χθες. Ως αποτέλεσμα, τα ταξιδιωτικά σχέδια περισσότερων από 200.000 ανθρώπων έχουν διαταραχθεί.

Η αναταραχή έρχεται καθώς το αφεντικό του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάρτιν Ρολφ, φέρεται να διπλασίασε την αμοιβή του σε 1,3 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τη Sun.

Ο ταξιδιωτικός σύμβουλος Paul Charles είπε στην Telegraph: «Ένα σχέδιο πτήσης κατέστρεψε ολόκληρο το σύστημα. Είναι μια διεθνής ντροπή που ολόκληρο το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας μας κατέρρευσε εξαιτίας αυτού. Χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι η αστοχία προήλθε από την εισαγωγή εσφαλμένων δεδομένων στο σύστημα Εθνικών Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS).

Η πηγή του ζητήματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά χθες το βράδυ η Ντάουνινγκ Στριτ δεν απέκλεισε μια αναφορά ότι ένα σφάλμα εισαγωγής από γαλλική αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το χάος.

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

To σωματείο Προστασίας Καταναλωτών Which? ζήτησε άμεση δράση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) για να αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να βοηθήσουν τους επιβάτες. Οι ταξιδιώτες μίλησαν για εγκατάλειψη, με μερικούς να αναγκάζονται να κοιμούνται σε κρύα πατώματα αεροδρομίων που περιβάλλονται από κατσαρίδες και χωρίς φαγητό ή νερό.

Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες δεν έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση πέραν της επιστροφής χρημάτων, εάν προκύψουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις λόγω «έκτακτων περιστάσεων». Εδώ τα προβλήματα είναι εκτός ελέγχου της αεροπορικής εταιρείας, όπως ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή κακές καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι μεταφορείς εξακολουθούν να υποχρεούνται νομικά να προσφέρουν επιστροφές χρημάτων ή άλλες μορφές υποστήριξης. Είναι σημαντικό ότι αυτό περιλαμβάνει την προσφορά εναλλακτικής πτήσης και υποστήριξη μέχρι την απογείωση. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται επίσης να παρέχουν φαγητό και ποτό, μαζί με διαμονή σε ξενοδοχείο και μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο.

Παρόλα αυτά, πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναγκαστεί να κάνουν τις δικές τους ρυθμίσεις χωρίς καμία υπόσχεση ότι μπορούν να διεκδικήσουν το κόστος τους, το οποίο μπορεί να φτάσει τις χιλιάδες λίρες. Ο Craig Carmichael, ο οποίος είδε την πτήση της easyJet από τη Φουερτεβεντούρα στις Κανάριες Νήσους προς το Λούτον να ακυρώνεται, ενημερώθηκε ότι η πρώτη εναλλακτική πτήση ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Θα χρειαστεί να ζητιανέψω, να κλέψω ή να δανειστώ...»

«Έπρεπε να ξανανοικιάσω ένα αυτοκίνητο και μετά να κλείσω ένα άλλο διαμέρισμα... Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε εδώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα», είπε. «Οι αεροπορικές εταιρείες δεν φαίνεται να νοιάζονται... Ήταν μια πλήρης καταστροφή.» Ο κ. Carmichael, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί να ζητιανέψω, να κλέψω και να δανειστώ, για να αποκτήσω τα χρήματα»

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ore Oduba, η σύζυγός του Portia και τα δύο μικρά παιδιά τους δεν κατάφεραν να γυρίσουν σπίτι από την Ελλάδα. Η κυρία Oduba έγραψε στο Instagram: «Αυτή τη στιγμή έχω αποκλειστεί στην Ελλάδα χωρίς πτήση για το σπίτι. Χωρίς πάνες και καθαρά μαχαίρια. Η EasyJet ακύρωσε όλες τις πτήσεις που αναχωρούν μέχρι την Κυριακή. Αλλα είναι ΟΚ. Μας έχουν προσφέρει ένα κουπόνι για την επόμενη φορά που θα πετάξουμε. Ίσως μπορέσουμε να πετάξουμε σπίτι με μαγικό χαλί.»

Στο αεροδρόμιο Schiphol Amsterdam, οι επιβάτες κοιμήθηκαν σε αναδυόμενα κρεβάτια κατασκήνωσης στη μέση του αεροδρομίου. Ο Μάθιου Κριντ, 26 ετών, κόλλησε στο αεροδρόμιο την Κυριακή μετά την ακύρωση της πτήσης του με την KLM Royal Dutch Airlines για το Εδιμβούργο. Η KLM του έκλεισε μια νέα πτήση για το Εδιμβούργο που αναχωρούσε στις 21:50 χθες, ωστόσο, ο φοιτητής έπρεπε να περάσει τη νύχτα στο αεροδρόμιο περιμένοντας την πτήση.

Ένας άλλος αναστατωμένος επιβάτης, ο Michael McDonnell, ένας 28χρονος σύμβουλος από το Λονδίνο, έμεινε αποκλεισμένος στο Βερολίνο με τη σύντροφό του Sarah, 28 ετών, για τρεις νύχτες μετά την ακύρωση της πτήσης τους με την British Airways.

Σε ανακοίνωσή της, η British Airways ανέφερε: «Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουμε να βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του χθεσινού ζητήματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας NATS, το οποίο περιλαμβάνει αναπόφευκτες καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Οι πελάτες που ταξιδεύουν σήμερα ή αύριο με δρομολόγια μικρών αποστάσεων μπορούν να μεταφέρουν την πτήση τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία δωρεάν εάν το επιθυμούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. «Ζητήσαμε συγγνώμη για την τεράστια ταλαιπωρία που προκλήθηκε, η οποία ήταν έξω από τον έλεγχό μας και ευχαριστούμε τους πελάτες μας για την υπομονή τους καθώς εργαζόμαστε σκληρά για να επανέλθουμε σε καλό δρόμο.»

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ θα μιλήσει με τις αεροπορικές εταιρείες για τις ευθύνες τους έναντι των επιβατών. Η EasyJet ζήτησε συγγνώμη, αλλά είπε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες όσον αφορά την προσφορά βοήθειας και τις επιστροφές χρημάτων. Ο επικεφαλής της Ryanair, Michael O'Leary, αρνήθηκε ότι απογοήτευσε τους πελάτες, λέγοντας: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους επιβάτες και τις οικογένειές τους».

Με πληροφορίες απο Daily Mail