ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές πλημμύρες σε Βουλγαρία και Τουρκία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, μπλακ άουτ και αγνοούμενοι

Σαρωτικές πλημμύρες στη Βουλγαρία
Σαρωτικές πλημμύρες στη Βουλγαρία
ΑΡ

Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και την Τουρκία. 

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή στον δήμο Τσάρεβο (Βασιλικό) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο BTV.

Νεότερες αναφορές έκαναν λόγο για τρεις αγνοούμενους στη θάλασσα. «Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», είπε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ σε μία βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου στο Τσάρεβο την Τρίτη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Έχουμε επιβεβαίωση δύο θανάτων», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γκεόργκι Λάπτσεφ.

Το πρωί της Τετάρτης (5/9), ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι το νεκρό σώμα ενός άνδρα παρασύρθηκε από τη θάλασσα και ότι οι έρευνες για δύο αγνοούμενες γυναίκες συνεχίζονται. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τρέιλερ για κάμπινγκ και αυτοκίνητα στη θάλασσα αφού τα παρασύρθηκαν από φουσκωμένα ποτάμια.

Αρκετές γέφυρες καταστράφηκαν από τα ποτάμια που φούσκωσαν ξαφνικά, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους κατασκήνωσης. Μπανγκαλόου και ξενοδοχεία κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας πλημμύρισαν και κόπηκε το ρεύμα για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Στα σύνορα με την Τουρκία, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται μετά την ξαφνική πλημμύρα που σάρωσε το κάμπινγκ στην επαρχία Κιρκλαρελί, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Είπε ότι περίπου 12 παραθεριστές βρίσκονταν στο σημείο ότανεμφανίστηκαν πλημμύρες.

Οι ομάδες έρευνας είχαν εντοπίσει δύο πτώματα, είπε στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter. «Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για τους αγνοούμενους (τέσσερις) συνεχίζονται αδιάκοπα», πρόσθεσε.

Στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε δρόμους και σπίτια σε δύο συνοικίες, αφήνοντας τουλάχιστον δύο νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη. Περίπου δώδεκα άνθρωποι διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν μέσα σε μια βιβλιοθήκη, ενώ ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν.

Στη Στερεά Ελλάδα, καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις και δρόμους και ένας άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από κατάρρευση τοίχου λόγω της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η πυροσβεστική.