ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Μαρόκο: Τραγωδία δίχως τέλος - Αγωνία για τους Έλληνες μετά τα φονικά 6,9 Ρίχτερ

Σεισμός στο Μαρόκο: Τραγωδία δίχως τέλος - Αγωνία για τους Έλληνες μετά τα φονικά 6,9 Ρίχτερ

Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων που ζουν στη χώρα

Το Μαρόκο μετράει εκατόμβες νεκρών μετά το χτύπημα του σεισμού στο Μαρακές, με τα 6,9 Ρίχτερ να ισοπεδώνουν σχεδόν όλη την πόλη.

Αμέσως, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων του Μαρόκου, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν υπάρχουν στις λίστες με νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Σκέφτηκα ότι τελειώνουμε εδώ. Ήταν κάτι φοβερό, μακάρι να μην το νιώσει ποτέ άνθρωπος. Ακούστηκε μια βοή και σειόταν ο τόπος», ανέφερε Ελληνίδα στον ΣΚΑΪ, για τον σεισμό-τέρας ο οποίος κράτησε για περισσότερα από τρία λεπτά!

Πάνω από 1.000 οι νεκροί - Ειδική πτήση επαναπατρισμού για τους Έλληνες

Τραγωδία δίχως τέλος στο Μαρόκο με τον φονικό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ. Πάνω από 1.037 είναι οι νεκροί, 1.200 είναι οι μέχρι τώρα τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα βουνά High Atlas, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Όμως, οι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές στην πόλη που ήταν γεμάτη από τουρίστες, όπως επισημαίνει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Oλόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, ενώ κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αναζητώντας εγκλωβισμένους.

Ειδική πτήση επαναπατρισμού για τους Έλληνες

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού. Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Όσοι βρίσκονται στο Μαρακές και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30 210 3681730 / 1350 και με την εταιρεία Aegean Airlines στο τηλέφωνο κέντρο +30 210 6261000.