ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων»

Μπορέλ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων»
AP.

«Καλούμε τους Αρμένιους του Μπακού και του Καραμπάχ να συμμετάσχουν επειγόντως σε έναν συνολικό και διαφανή διάλογο», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και εκφράζει τη λύπη της, για τις ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν από αυτή την κλιμάκωση», υπογράμμισε σε γραπτή τοποθέτηση ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η αναγκαστική μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπισθεί με ισχυρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε.

«Φυσικά και έχουμε λάβει υπόψη τις αντίστοιχες ανακοινώσεις ότι επετεύχθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αναμένουμε την άμεση και πλήρη παύση των εχθροπραξιών και την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που έχει ανάγκη», προσέθεσε, ζητώντας μεταξύ άλλων την πλήρη επαναλειτουργία του «Διαδρόμου του Λατσίν», σύμφωνα με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου από τους προηγούμενους μήνες (Φεβρουάριο και Ιούλιο).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «οι ανθρωπιστικοί φορείς θα πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα. Η Ένωση και τα κράτη – μέλη είναι έτοιμα να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Καλούμε τους Αρμένιους του Μπακού και του Καραμπάχ να συμμετάσχουν επειγόντως σε έναν συνολικό και διαφανή διάλογο».

«Το Αζερμπαϊτζάν φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ζουν στα σπίτια τους χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις. Η αναγκαστική μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπισθεί με ισχυρή απάντηση από την Ένωση. Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να επιβεβαιώσει την κατηγορηματική του δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Αλμάτι, του 1991», σημείωσε.

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αναφέρει την κατάσταση ασφαλείας, κατά μήκος της αρμενικής πλευράς των διεθνών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ένωση ζητά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει της σύναψης μίας συνθήκης ειρήνης και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη τέτοιων συνομιλιών», συμπλήρωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πλευρών, ιδίως υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την υποστήριξη του Ειδικού Εντεταλμένου της Ένωσης, προκειμένου να διασφαλισθεί μακροχρόνια ειρήνη προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής», ολοκλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις