ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων

Ισχυρή έκρηξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ισχυρή έκρηξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τουλάχιστον 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μετά από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 300 τραυματίστηκαν σε μια ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν την αποσχισθείσα επικράτεια, αφότου ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της με μία αστραπιαία επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τοπικές αρχές της Αρμενίας δήλωσαν ότι 290 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, δεκάδες από αυτούς «ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση» μετά την έκρηξη στις εγκαταστάσεις κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ το βράδυ της Δευτέρας. Η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.

Το Reuters μπόρεσε να εντοπίσει την τοποθεσία του τοπίου, των κτηρίων και των κατασκευών που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες της πυρκαγιάς ως την περιοχή του Μπερκατζόρ, περίπου 6 χλμ έξω από το Στεπανακέρτ, αλλά δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το χρονοδιάγραμμα.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στην εγκατάσταση όπου σημειώθηκε η έκρηξη επειδή τους είχαν υποσχεθεί καύσιμα – με φόντο τη δραματική έλλειψη κατά τη διάρκεια του 10μηνου αποκλεισμού από το Αζερμπαϊτζάν που οδήγησε επίσης σε απελπιστικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό – σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ .

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατατρόπωσε τις αρμενικές δυνάμεις σε μια 24ωρη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τις αυτονομιστικές αρχές να συμφωνήσουν να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την «επανένταξη» του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν μετά από τρεις δεκαετίες αυτονομιστικής διακυβέρνησης.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιοχή και να αποκαταστήσει τις προμήθειες μετά από 10μηνο αποκλεισμό, πολλοί κάτοικοι της περιοχής φοβήθηκαν αντίποινα και αποφάσισαν να φύγουν για την Αρμενία.

Η αρμενική κυβέρνηση είπε ότι περισσότεροι από 13.550 κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν καταφύγει στην Αρμενία από το πρωί της Τρίτης. Η Μόσχα είπε ότι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βοηθούν την εκκένωση.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και εκπροσώπων των αυτονομιστών που διεξήχθη στην πόλη Χοτζάλι, ακριβώς βόρεια της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το προεδρικό γραφείο του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε δήλωση ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν μια μέρα νωρίτερα όταν ένα στρατιωτικό φορτηγό έπεσε σε νάρκη ξηράς. Δεν κατονόμασε την περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Σε μια ομιλία προς το έθνος την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Εάν αυτές οι προσπάθειες δεν αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα καλωσορίσει τις αδελφές και τους αδελφούς μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Δημοκρατία της Αρμενίας με κάθε φροντίδα», είπε.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή από το 2020, όταν μια ανακωχή με τη μεσολάβηση της Ρωσίας τερμάτισε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν και πολλοί άλλοι στην Αρμενία κατηγόρησαν τις ειρηνευτικές δυνάμεις ότι απέτυχαν να αποτρέψουν τις εχθροπραξίες και να προστατεύσουν τον αρμενικό πληθυσμό. Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις της δεν είχαν νομικούς λόγους να επέμβουν, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Πασινιάν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.