ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Φίλης: Πώς θα εξελιχθεί η ανάφλεξη στο Ισραήλ

Κωνσταντίνος Φίλης: Πώς θα εξελιχθεί η ανάφλεξη στο Ισραήλ
AP photo

Τι αναφέρει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 μίλησε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης όπου έκανε την δική του εκτίμηση σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ανάφλεξη του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ο κ. Φίλης ξεκίνησε κάνοντας λόγο ότι θα υπάρξει μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. «Αυτός είναι ο στόχος όσων ξεκίνησαν σήμερα αυτήν την αιφνιδιαστική επίθεση η οποία κατέλαβε εξ απήνης τις ισραηλινές δυνάμεις και είναι απορίας άξιο γιατί αυτό συνέβη».

Ο αναλυτής εθνικών θεμάτων συνεχίζοντας σημείωσε πως: «Αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ βρίσκεται σε σοκ και είναι πολύ λογικό. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που μία επίθεση από πλευράς της Χαμάς έχει έναν οργανωμένο χαρακτήρα και είναι τόσο αποτελεσματική. Αν μιλάμε για άνω των 100 νεκρών Ισραηλινών και για αρκετούς ομήρους αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα νέο δεδομένο επί του πεδίου. Το Ισραήλ θέλει να συντρίψει τους πυρήνες της Χαμάς και προφανώς η απάντησή του θα είναι ασύμμετρη αλλά θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του ότι υπάρχουν Ισραηλινοί όμηροι στα χέρια της Χαμάς. Αν κλιμακώσει δηλαδή πάρα πολύ την επίθεση θα είναι δύσκολο να πάρει πίσω τους ομήρους οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν έτσι και αλλιώς και για την ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Από κει και πέρα θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια το Ισραήλ βρίσκεται σε μία πολιτική αστάθεια και πάρα το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο έχει μία κυβέρνηση μετά από 4 εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν μέσα σε 2 μόλις χρόνια, η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση που υπάρχει στο κοινωνικό πεδίο στο πρόσωπο του Νετανιάχου σε μία δικαστική μεταρρύθμιση την οποία επιχειρεί, φαίνεται ότι έχει αφήσει κάποια σημάδια και στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και γενικότερα των υπηρεσιών ασφαλείας ενός κράτους το οποίο είναι στρατοκρατούμενο και το οποίο είναι πολύ ισχυρό».

Ο κ. Φίλης στη συνέχεια συμπλήρωσε αναφορικά με την θέση της Τουρκίας: «Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση διότι τα περασμένα χρόνια στήριξε πάρα πολύ τον Παλαιστιναικό αγώνα με τον λόγο του Ερντογάν να έχει πολύ μεγάλη απήχηση στις αραβικές κοινωνίες. Ωστόσο σήμερα που επιχειρεί την εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν είναι εύκολο να μιλήσει με τους ίδιους χαρακτηρισμούς. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ “κράτος -τρομοκράτη”. Είδαμε την πρώτη αντίδραση απ;o πλευράς Τουρκίας να μιλά για αυτοσυγκράτηση την οποία μάλλον δείχνει και η ίδια για να αποφύγει να επιδεινώσει τη σχέση με το Ισραήλ τώρα που επιχειρείται αυτή η αποκατάστασή τους».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Ο Νετανιάχου είναι λογικό πώς θα ενισχυθεί παρά το ότι φέρει ευθύνες για αυτό που συνέβη στο εσωτερικό της χώρας καθώς θα υπάρξει συσπείρωση. Από την Άλλη ο Μαχμούτ Αμπάς που είναι η άλλη οπτική των Παλαιστίνιων στη δυτική Όχθη αποδυναμώνεται περαιτέρω».

Ο κ. Φίλης τόνισε επίσης: «Ένας από τους στόχους της Χαμάς και του Ιράν κατ' επέκταση από ότι φαίνεται είναι να τορπιλίσει την όποια προσπάθεια γίνεται για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία δεδομένου ότι πλέον καμία ηγεσία αραβικής χώρας δεν θα μπορεί να καταδικάσει εύκολα αυτό το οποίο έκανε η Χαμάς αλλά να καταδικάσει και το Ισραήλ».

Κλέινοντας ο κ Φίλης ανέφερε: «Οι προβολείς είναι στραμμένοι στο Ισραήλ και την Χαμάς, Ενδεχομένως στο μέλλον να δούμε και άλλες ενέργειες από την Χεζμπολάχ που βρίσκεται στον Λίβανο. Αν το Ισραήλ με τις επιχειρήσεις του καταφέρει πλήγματα που θα έχουν προφανώς και απώλειες αμάχων τότε μπορεί η κοινή γνώμη να αλλάξει ρότα και να στραφεί σε βάρος του Ισραήλ».

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1:

Διαβάστε επίσης:

Ακυρώθηκαν πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ εν μέσω συγκρούσεων

Απειλεί κι η Χεζμπολάχ: «Θα μπούμε στον πόλεμο αν γίνει ισραηλινή χερσαία επιχείρηση»

Βέλγιο: Ακυρώθηκαν πτήσεις προς Ισραήλ - Η TUI Belgium δεν πετάει για Τελ Αβίβ μέχρι 21 Οκτωβρίου