ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ για πόλεμο στο Ισραήλ: «Αποτελεί προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία»

Μπορέλ για πόλεμο στο Ισραήλ: «Αποτελεί προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία»
AP.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνονται.

Στη διάρκεια της νύχτας (7η προς 8η Οκτωβρίου), ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά).

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες, το τελευταίο 24άωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε σήμερα (08/10) λόγο για «μία από τις πλέον τραγικές ημέρες στην ιστορία του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας», γνωστοποιώντας πως συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν.

«Όπως τονίσαμε στη δήλωση των “27” που εκδόθηκε νωρίτερα, η Ένωση στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Επιπλέον, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα. Τώρα, προτεραιότητα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», υπογράμμισε.

«Πηγή ανησυχίας υπήρξε, επίσης, η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλη τη χθεσινή ημέρα (07/10), ήμουν σε επαφή με την Αντιπροσωπεία και όλο το έμψυχο δυναμικό είναι ασφαλές αυτήν τη στιγμή, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. Παράλληλα, συντονίζουμε προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επαφή με τα κράτη – μέλη», προσέθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μία διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, εκκινήσαμε μία κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών τη 18η Σεπτεμβρίου με την “Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης”. Η θέση της Ένωσης παραμένει ότι ο δρόμος προς την πρόοδο και την ειρήνη βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών», ολοκλήρωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχετικές ειδήσεις