ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: «Βουλιάζει» ο τουρισμός με την κλιμάκωση της κρίσης

Πόλεμος Ισραήλ: «Βουλιάζει» ο τουρισμός με την κλιμάκωση της κρίσης
Αρχείου AP

Πόλεμος Ισραήλ: Οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο πολυσύχναστοι του έτους για χριστιανικά προσκυνήματα που φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη

Με την ένοπλη σύρραξη Χαμάς - Ισραήλ να είναι σε πλήρη εξέλιξη εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης που έχουν προαναγγείλει οι Ισραηλινοί, ο τουρισμός της περιοχής πλήττεται σφοδρά και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που θα φτάσουν τα απόνερα αυτής της κρίσης κι αν θα επηρεάσουν αρνητική ή θετικά την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι δρόμοι και η κεντρική πλατεία γύρω από την εκκλησία της Γεννήσεως της Βηθλεέμ που ήταν στις αρχές του μήνα γεμάτη από τουρίστες, τώρα είναι άδεια.

Σε ολόκληρο το Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, τα ξενοδοχεία έχουν αδειάσει και τουλάχιστον έξι εταιρείες έχουν σταματήσει τα ταξίδια τους σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Δύο τουριστικοί πράκτορες ανέστειλαν τα ταξίδια τους μέχρι το επόμενο έτος.

Τα κρουαζιερόπλοια αποφεύγουν τις κάποτε πολυσύχναστες ακτές του Ισραήλ και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πετούν από και προς το Ισραήλ, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να φέρουν τους πολίτες τους στο σπίτι.

Η έξοδος ξένων επισκεπτών είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, καθώς ανέκαμψε από την πανδημία του COVID-19. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 2,8% του ΑΕΠ και περίπου το 3,5% της συνολικής απασχόλησης.

Οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο πολυσύχναστοι του έτους για χριστιανικά προσκυνήματα που φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Σχεδιασμένοι από ιστορικές τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, και τις παραλίες με λευκή άμμο του Τελ Αβίβ, περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στο Ισραήλ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ.

Αυτό είναι κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα και περιελάμβανε περίπου 800.000 Αμερικανούς.

Με πληροφορίες απο Reuters