ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το πρώτο βίντεο της Χαμάς με αιχμάλωτη - «Πάρτε μας από εδώ γρήγορα»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το πρώτο βίντεο της Χαμάς με αιχμάλωτη - «Πάρτε μας από εδώ γρήγορα»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο ομηρίας με μία νεαρή γυναίκα που απήχθη από ισραηλινό μουσικό φεστιβάλ. Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για προπαγάνδα

Το βίντεο της 21χρονης Mία Σεμ είναι το πρώτο που δίνει στη δημοσιότητα η Χαμάς με οποιονδήποτε από τους σχεδόν 200 ομήρους που έχει συλλάβει μετά την έναρξη μιας διασυνοριακής επίθεσης στο Ισραήλ πριν από εννέα ημέρες. Η νεαρή κοπέλα φαίνεται να νοσηλεύεται για τραυματισμό στο χέρι και να μιλά στην κάμερα.

Το βίντεο 60 δευτερολέπτων, το πρώτο που κυκλοφόρησε η ομάδα για να δείξει κάποιον από τους ομήρους - ξεκινά με την 21χρονη Σεμ, να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη για μια πληγή πάνω από τον δεξιό της αγκώνα, ενώ ένα άτομο που δεν φαίνεται στην κάμερα δείχνει το χέρι της να είναι τυλιγμένο σε επίδεσμους.

Τα επόμενα πλάνα είναι της νεαρής κοπέλας, η οποία εξαφανίστηκε από το χώρο ενός μουσικού φεστιβάλ όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 260 άνθρωποι, μιλώντας απευθείας στην κάμερα στα εβραϊκά. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα», λέει η Σεμ με μια επίσημη, τρεμάμενη φωνή. Λέει ότι την προσέχουν και ότι το χέρι της χειρουργήθηκε επί τρεις ώρες σε νοσοκομείο. Το βίντεο τελειώνει με την έκκλησή της να επιστρέψει στο Ισραήλ.

«Απλώς ζητώ να επιστρέψω όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην οικογένειά μου, στους γονείς μου και στα αδέρφια μου», λέει. «Παρακαλώ πάρτε μας από εδώ όσο πιο γρήγορα γίνεται». Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη δημοσίευση του βίντεο που ανέφερε ότι η Χαμάς «προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια ανθρώπινη οργάνωση, ενώ είναι μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση υπεύθυνη για τη δολοφονία και την απαγωγή μωρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».

Ένας φίλος της οικογένειας Σεμ, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε ότι η οικογένεια είχε δει το βίντεο και επιβεβαίωσε την ταυτότητά της. Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, τα μεταδεδομένα που περιέχονται στο αρχείο του βίντεο υποδεικνύουν ότι ορισμένα από τα πλάνα γυρίστηκαν πριν από τουλάχιστον έξι ημέρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι 199 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, περίπου 50 περισσότεροι από ό,τι ήταν γνωστό προηγουμένως, μετά την επίθεση, η οποία άφησε πάνω από 1.400 νεκρούς. Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς, και απειλές για χερσαία εισβολή. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον ορισμένοι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές, ένας ισχυρισμός που είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές

Η μητέρα της Μία Σέμ, Kερέμ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μιλήσει για τελευταία φορά με την κόρη της στις 6 Οκτωβρίου, την ημέρα πριν από την επίθεση. Η οικογένεια είχε συγκεντρωθεί στο σπίτι της σε μια μικρή πόλη έξω από το Τελ Αβίβ για να γιορτάσει το τέλος της εβραϊκής γιορτής του Σουκότ. «Με πήρε τηλέφωνο για να πει ότι θα πήγαινε σε ένα πάρτι στον νότο», είπε. «Τη ρώτησα πού και είπε ότι δεν ήταν σίγουρη».

Το επόμενο πρωί, λίγο μετά τις 7 π.μ., το τηλέφωνό της άρχισε να βουίζει με νέα για την επίθεση, μια σειρά επιδρομών στις κοινότητες που βρίσκονται πιο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Προσπάθησε μανιωδώς να φτάσει στην κόρη της αλλά οι κλήσεις της έμειναν αναπάντητες.

«Δεν μπορούσα να σταματήσω να τηλεφωνώ», είπε η Kέρεν. «Έλεγα στον εαυτό μου, δεν πειράζει ήταν ένα πάρτι με χιλιάδες κόσμο. Ποιες είναι οι πιθανότητες να πληγωθεί η κόρη μου; Προσπαθούσα να είμαι λογική, αλλά δεν είχα ιδέα για το μέγεθος της επίθεσης. Δεν μπορούσα να μαντέψω ότι ήταν σφαγή». Τελικά άκουσε από έναν από τους διοργανωτές του πάρτι, έναν φίλο της κόρης της, ότι η Μία είχε στείλει ένα μήνυμα κειμένου στις 7:17 π.μ.: «Μας Πυροβολούν ,ελάτε να μας σώσετε».

Το τι συνέβη μετά δεν είναι ξεκάθαρο. Η Kέρεν Σεν είπε ότι ένα άτομο που ήταν στη συναυλία της είπε ότι είχε δει την κόρη της να περπατά προς ένα κιμπούτς κοντά. Ένας άλλος της είπε ότι είχε εντοπιστεί σε ένα αυτοκίνητο που ένας ένοπλος της Χαμάς γάζωσε με σφαίρες.

Η ίδια είπε ότι έγινε μέλος δύο ομάδων με συγγενείς αιχμαλώτων στο WhatsApp, μόνο για να δει μηνύματα από άτομα που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Χαμάς και απειλούν να βλάψουν την κόρη της. Και η αδερφή της, ξεχωριστά, έβαλε τον αριθμό του τηλεφώνου της στο Διαδίκτυο, είπε, αλλά «κάποιος της τηλεφώνησε στα αραβικά, φωνάζοντας. Τώρα δεν απαντάμε σε κανένα τηλεφώνημα από αριθμούς που δεν γνωρίζουμε».