ΚΟΣΜΟΣ

Μπερλουσκόνι: Τα 25.000 έργα τέχνης απο...δημοπρασίες, γυμνά κι αγάλματα -Τι θα κανουν οι κληρονόμοι

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε απο τη ζωή τον Ιούνιο
O Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε απο τη ζωή τον Ιούνιο
Α.Ρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι ξόδεψε 20 εκατομμύρια ευρώ σε έργα τέχνης, αγοράζοντας συχνά μέσω τηλεοπτικών δημοπρασιών γυμνά πορτρέτα και αγάλματα συχνά χωρίς ουσία, δίνοντας έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα

Οι κληρονόμοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφασίζουν για τη μοίρα της ως επί το πλείστον «άχρηστης» συλλογής έργων τέχνης του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας εκτιμάται ότι ξόδεψε 20 εκατομμύρια ευρώ σε έργα τέχνης, αγοράζοντας συχνά μέσω δημοπρασιών στην τηλεόραση.

Οι απόγονοι του Μπερλουσκόνι κληρονόμησαν δισεκατομμύρια από την αυτοκρατορία του, αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα: τι να κάνουν με την τεράστια συλλογή έργων τέχνης του που είναι ως επί το πλείστον άχρηστα, και περιλαμβάνουν πινάκες γυμνών γυναικών και της Παναγίας, που είναι αποθηκευμένα σε μια αποθήκη απέναντι από το σπίτι του κοντά στο Μιλάνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών, φέρεται να συγκέντρωσε τα 25.000 έργα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αγοράζοντας τα περισσότερα από τα μεταμεσονύχτια εμπορικά κανάλια στην προσπάθειά του να γίνει κορυφαίος συλλέκτης.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, υφυπουργός Πολιτισμού, κριτικός τέχνης και στενός φίλος του Μπερλουσκόνι, είπε ότι η εμμονή του με την αγορά έργων τέχνης που πωλούνταν μέσω τηλεοπτικών δημοπρασιών ξεκίνησε σοβαρά το 2018 ως αποτέλεσμα των «άυπνων νυχτών».

Είπε στο Report, την ερευνητική σειρά που μεταδόθηκε στο Rai, ότι ο Μπερλουσκόνι ξόδεψε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ και και ότι η έμφαση φαίνεται να δόθηκε στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η συλλογή είναι ένα βάρος για τους πέντε απογόνους του Μπερλουσκόνι, κυρίως επειδή κοστίζει 800.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση της τεράστιας αποθήκης απέναντι από τη Villa San Martino, την κύρια κατοικία του στο Arcore κοντά στο Μιλάνο, στην οποία αποθηκεύονται τα έργα.

Ένας από τους πρώτους ειδικούς που έλαβαν κλήση από τον Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύχτιας τηλεοπτικής δημοπρασίας ήταν ο Λούκας Βιανίνι, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο επικεφαλής επιμελητής του δισεκατομμυριούχου. «Ήταν το 2018 όταν μου είπαν ότι είχε τηλεφωνήσει ο Μπερλουσκόνι», είπε ο Βιανίνι στο Report. Ο Βιανίνι αργότερα προσκλήθηκε στη Villa San Martino. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ο Ντουντού [ένας σκύλος] και μετά εμφανίστηκε ο Μπερλουσκόνι», είπε.

Ο Βιανίνι είπε ότι επιμελήθηκε πίνακες, συμπεριλαμβανομένων τοπίων και εκείνων που απεικονίζουν τις αγαπημένες πόλεις του Μπερλουσκόνι, το Μιλάνο και το Παρίσι. Περιγράφοντας την αποθήκη απέναντι από τη Βίλα Σαν Μαρτίνο, ο Βιανίνι είπε: «Ο Μπερλουσκόνι ήθελε να είναι όλα προσεγμένα… δεν ήταν αποθήκη, ήταν περισσότερο μια μπουτίκ».

Η αποθήκη του Μπερλουσκόνι θεωρείται ότι περιέχει μια σειρά από πίνακες γυμνών γυναικών, αν και δεν είναι σαφές από πού προέρχονται. Εκατοντάδες πίνακες θρησκευτικών προσώπων προέρχονταν από την Galleria Newarte, έναν έμπορο κοντά στη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης, Giuseppe De Gregorio, είπε στο Report ότι δεν μπορούσε να το πιστέψει όταν έλαβε μια κλήση από τον Μπερλουσκόνι που ρωτούσε για έναν πίνακα αξίας 150 ευρώ.

«Είπε: «Θα το πάρω!», θυμάται ο De Gregorio. Οι επαγγελματικές συναλλαγές και η φιλία του ζευγαριού άνθισε, με τον Ντε Γκρεγκόριο να δίνει στον Μπερλουσκόνι ένα τρίμετρο μαρμάρινο άγαλμα του πολιτικού για τα γενέθλιά του, το οποίο ο Μπερλουσκόνι τοποθέτησε μπροστά από μια τεράστια αυτοπροσωπογραφία που εκτίθεται στην αποθήκη.

Η La Repubblica ανέφερε ότι η οικογένεια Μπερλουσκόνι σχεδίαζε να κατεδαφίσει τη συλλογή έργων τέχνης, εκτός από μερικά κομμάτια που θεωρούνταν πολύτιμα. «Δεν ξέρω αν έχει ήδη ξεκινήσει η καταστροφή αυτών των πινάκων», ανέφερε ο Σγκάρμπι σύμφωνα με την εφημερίδα. «Ξέρω ότι, τουλάχιστον σε καλλιτεχνικό επίπεδο, δεν θα ήταν έγκλημα».

Ο Μπερλουσκόνι άφησε πίσω του μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, ακίνητα, γιοτ και το κύριο περιουσιακό του στοιχείο, το Mediaset, τον μεγαλύτερο εμπορικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας, αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, κυρίως για τα παιδιά του. Άφησε επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ στη σύντροφό του, Mάρτα Φασινα, 100 εκατομμύρια ευρώ στον αδερφό του Πάολo και 30 εκατομμύρια ευρώ στον Mαρτσέλο ντ'Ούτρι, πρώην γερουσιαστή του κόμματός του Forza Italia, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης για σχέση με τη μαφία.

Η οικογένεια πιστεύεται ότι σκέφτεται να μετατρέψει τη Villa San Martino, όπου ο Μπερλουσκόνι φιλοξένησε επιχειρηματικές και πολιτικές συναντήσεις καθώς και μερικά από τα διάσημα πάρτι του «bunga bunga», σε μουσείο.