ΚΟΣΜΟΣ

Αγανάκτηση εφέδρων για τον Γιαΐρ Νετανιάχου: «Πού είναι ο γιος σας κύριε πρωθυπουργέ;»

Αγανάκτηση εφέδρων για τον Γιαΐρ Νετανιάχου: «Πού είναι ο γιος σας κύριε πρωθυπουργέ;»
Instagram

«Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ» λέει εθελοντής στρατιώτης - Ο Γιαΐρ Νετανιάχου παραμένει στη Φλόριντα από τον περασμένο Απρίλιο

Πολύ έντονη κριτική δέχεται ο 32χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου, γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος, την ώρα που 360.000 Ισραηλινοί έφεδροι, πολλοί εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό, καλούνται να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ενάντια στη Χαμάς, φέρεται να παραμένει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Η βρετανική Daily Mail σε εκτενές δημοσίευμά της για τον γιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει ότι ο 32χρονος βρίσκεται στη Φλόριντα από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο πατέρας του του ζήτησε να σταματήσει τις εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς προκάλεσε αρκετούς μπελάδες στον ίδιο και την οικογένειά του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ έχει καλέσει σχεδόν 360.000 εφέδρους να πολεμήσουν μετά την αιματηρή εισβολή εκατοντάδων μελών της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι έφεδροι ήταν ήδη στη χώρα την ώρα της επιστράτευσης, αρκετοί όμως βρίσκονταν στο εξωτερικό και παράτησαν τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν το Ισραήλ. Ο Γιαΐρ βέβαια επέλεξε να παραμείνει στις ΗΠΑ, παρά τις δύσκολες στιγμές της χώρας του, με ορισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες να εκφράζουν τον εκνευρισμό τους.

«Απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς ενώ εγώ βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή», είπε στους Times εθελοντής στρατιώτης που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο. «Εμείς αφήνουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους δικούς μας και τη χώρα μας και δεν το κάνουν εκείνοι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση», προσθέτει.

«Τα αδέλφια μας, οι πατεράδες, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι εδώ. Αυτό δεν βοηθά καθόλου στο να έχουμε εμπιστοσύνη προς την ηγεσία της χώρας».

Άλλος Ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του γιου του Νετανιάχου. «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται η δουλειά μου, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να έμενα εκεί και να εγκατέλειπα τη χώρα, τον λαό μου, αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ ρωτά ο στρατιώτης. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να είναι ενωμένοι και παρόντες χωρίς να εξαιρείται ο γιος του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Γιαϊρ Νετανιάχου, υπενθυμίζει η Daily Mail, είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος Τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

Η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική, οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24 μήνες, όταν γίνονται 18 ετών. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

Με chat στην εφαρμογή WhatsApp προσπαθούν να οργανώσουν την επιστροφή τους στη χώρα οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπου μοιράζονται πληροφορίες για το πώς θα βρουν εισιτήρια, όπως εξηγεί στο πρακτορείο Reuters o 26χρονος Γιέντιγια Σαλμάν, που βρισκόταν στην Ταϊλάνδη μαζί με τη σύζυγό του, για τον μήνα του μέλιτος όταν η Χαμάς εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο Ισραήλ.

«Φτιάξαμε group στο WhatsApp για πολλές χώρες στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να μπουν σε αυτά και σιγά σιγά προσπαθήσαμε να φέρουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», αναφέρει, ενώ όπως λέει, δεν δίστασαν ούτε λεπτό να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν και να διακόψουν πρόωρα τον μήνα του μέλιτος τόσο εκέινος όσο και η σύζυγός του.