ΚΟΣΜΟΣ

Meta: Αγωγή από 33 πολιτείες των ΗΠΑ για «βλάβη στην ψυχική υγεία των νέων»

zuckenberg

Meta κατηγορείται ότι έχει παραπλανήσει το κοινό σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους των πλατφορμών του

Αγωγή κατά της Meta Platforms και της θυγατρικής της Instagram υπέβαλαν 33 πολιτείες των ΗΠΑ με τις κατηγορίες ότι λόγω του εθιστικού χαρακτήρα τους βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων.

Στην καταγγελία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το Facebook, αναφέρουν ότι η Meta, έχει παραπλανήσει επανειλημμένα το κοινό σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους των πλατφορμών του και εν γνώσει του έχει προκαλέσει εθισμό και καταναγκασμό σε μικρά παιδιά και εφήβους

Η καταγγελία κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνια από 33 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και του Ιλινόις.

«Η Meta έχει αξιοποιήσει ισχυρές και πρωτοφανείς τεχνολογίες για να δελεάσει, να εμπλακεί και τελικά να παγιδεύσει τη νεολαία και τους εφήβους», σημειώνεται στην αγωγή. «Το κίνητρό του είναι το κέρδος».

Μεταξύ άλλων οι 33 πολιτείες θα επιδιώξουν την επιβολή και αστικών κυρώσεων κατά του τεχνολογικού κολοσσού.

Η απάντηση της Meta

«Είμαστε απογοητευμένοι που αντί να εργάζονται παραγωγικά με εταιρείες σε όλο τον κλάδο για τη δημιουργία σαφών, κατάλληλων για την ηλικία προτύπων για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο», ανέφερε η Meta μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Μεγάλο μέρος της καταγγελίας προέρχεται από την κυκλοφορία εγγράφων το 2021 που έδειχναν ότι η Meta είχε δεδομένα που έδειχναν ότι το Instagram, το οποίο ξεκίνησε ως εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών, ήταν εθιστικό και επιδεινώνει προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος για ορισμένα έφηβα κορίτσια.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Meta προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι νέοι περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι ευαίσθητοι στην ανάγκη έγκρισης με τη μορφή like από άλλους χρήστες για το περιεχόμενό τους.

Εννέα άλλες πολιτείες αναμένεται να καταθέσουν παρόμοιες αγωγές την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πολιτειών που έχουν κάνει αγωγές σε 42.

Η εταιρεία Menlo Park, με έδρα την Καλιφόρνια και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήδη αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αγωγές για λογαριασμό παιδιών και σχολικών περιοχών που εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.