ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως ο ISIS, δεν αλλάζει η φρίκη

Σκληρή απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως ο ISIS, δεν αλλάζει η φρίκη
AP Photo

Το Ισραήλ καταδίκασε μετά βδελυγμίας τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Χαμάς, αναφέροντας πως τα λόγια του προέδρου της Τουρκίας είναι πολιτικώς υποκινούμενα αλλά δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο πλανήτης.

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως πρόκειται για «απελευθερωτική» και όχι «τρομοκρατική» οργάνωση, πυροδοτώντας έτσι μία σειρά δηλώσεων σε βάρος του. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν καταδικάσει τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, ενώ οι ΗΠΑ μέσω επιστολής βουλευτών του State Department ζητούν από την Άγκυρα να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς. Όπως αναμενόταν, σκληρή ήταν και η αντίδραση του Ισραήλ στα λεγόμενα του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χαϊάτ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως το Ισραήλ «απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ενώ πρόσθεσε ότι «Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κρατά ομήρους αμάχους και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα πολιτικώς υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οτι δηλαδή Χαμάς = ISIS», συμπλήρωσε.

Αμερικανοί βουλευτές: Η Τουρκία να ενεργήσει κατά της Χαμάς χωρίς αστερίσκους

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Μεσανατολικό. Ενδεικτική είναι η επιστολή βουλευτών, την οποία έστειλαν με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Με αυτή του ζητούν να αναλάβει δράση αποφασιστικά, έτσι ώστε η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της για τη στήριξη που παρέχει στη Χαμάς, και να ενεργήσει όπως πρέπει αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

«Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα»», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την Άγκυρα:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

Την επιστολή στηρίζουν η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC, ένα από τα σημαντικότερα Think Tank στην Ουάσιγκτον το FDD (Foundation for Defense of Democracies) και το Middle East Forum.

«Ράπισμα» της Ιταλίας σε Ερντογάν: «Αηδιαστικά τα όσα υποστηρίζει για τη Χαμάς»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτήρισε αηδιαστικές τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε την Χαμάς ως... απελευθερωτική οργάνωση!

Μάλιστα ο Σαλβίνι θα πρότεινει στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι να καλέσει επισήμως τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις άμεσα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «ομάδα απελευθέρωσης που δίνει μάχη για να προστατεύσει τη γη της», σε ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

«Συγκεντρώθηκαν στην τελευταία τους συνάντηση και ολόκληρη η Δύση βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, η Δύση σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ακυρώνει τα σχέδιά του να επισκεφθεί το Ισραήλ λόγω του «απάνθρωπου» πολέμου του.

Σχετικές ειδήσεις