ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον είναι η νέα επιλογή των Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον είναι η νέα επιλογή των Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
AP.

Μερικές ώρες αφότου η προηγούμενη επιλογή τους, ο Τομ Έμερ, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

O Μάικ Τζόνσον αποτελεί την τελευταία επιλογή των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μία προσπάθεια να ενωθεί η διχασμένη ενότητα της πλειοψηφίας και να τερματισθεί το… χάος, λίγες ώρες αφότου η προηγούμενη επιλογή τους, ο Τομ Έμερ, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

O βουλευτής Τζόνσον από τη Λουιζιάνα, χαμηλόβαθμο μέλος της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι πλέον ο τέταρτος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την αποπομπή του Κέβιν ΜακΚάρθι και ενώ συνεχίζονται οι «συγκρούσεις» στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε την πλειοψηφία κεκλεισμένων των θυρών, θα χρειασθεί όλες τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών στην αποψινή (ξημερώματα 26ης Οκτωβρίου) δημόσια ονομαστική ψηφοφορία.

Τρεις εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του ΜακΚάρθι, οι Ρεπουμπλικανοί στερούνται… ενότητας, καθώς οι ακροδεξιοί βουλευτές δεν δέχονται έναν πιο παραδοσιακό Πρόεδρο και οι μετριοπαθείς συντηρητικοί δεν θέλουν έναν πιο σκληροπυρηνικό. Αν και ο Τζόνσον δεν είχε αντιπάλους κατά την ίδια ονομαστική ψηφοφορία, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν, πράγμα που σημαίνει ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Ανήσυχοι και εξαντλημένοι, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπαθούν απεγνωσμένα να προχωρήσουν. «Αρκετά θλιβερό σχόλιο για τη διακυβέρνηση, αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο βουλευτής Στιβ Γουόρμακ. «Ίσως την 4η, την 5η, την 6η ή τη 10η προσπάθεια, να το κάνουμε σωστά», σημείωσε.

Ο Τζόνσον, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα Συνταγματικού Δικαίου, είχε συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους γύρω από τη νομική προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σχετικές ειδήσεις