ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Ιταλία: Ο σκιτσογράφος Zerocalcare αποσύρθηκε απο φεστιβάλ με ισραηλινή χορηγία

O Iταλός σκιτσογράφος Zerocalcare
O Iταλός σκιτσογράφος Zerocalcare

Ο διάσημος Ιταλός σκιτσογράφος Zerocalcare αποσύρθηκε από ένα γνωστό φεστιβάλ στην Ιταλία, επειδή η πρεσβεία του Ισραήλ είναι μεταξύ των χορηγών της εκδήλωσης

Ο Ιταλός σκιτσογράφος Zerocalcare έχει εγκαινιάσει έντονες συζητήσεις στη χώρα μετά την απόφασή του να αποσυρθεί απο φεστιβάλ, χρηματοδοτούμενο από το Ισραήλ

«Δυστυχώς, η χορηγία της ισραηλινής πρεσβείας είναι ένα πρόβλημα για μένα», είπε ο 39χρονος σκιτσογράφος. «Όταν 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Γάζα, είναι αδύνατο να έρθω εκεί για να γιορτάσω. Λυπάμαι για τον εκδοτικό μου οίκο, για τους αναγνώστες αλλά και για τον εαυτό μου».

Η απόφαση πυροδότησε διαμάχη με πολλούς ανθρώπους να επιτίθενται στην απόφασή του και να κατηγορούν τον σκιτσογράφο ότι υποστηρίζει τη Χαμάς. «Ήμουν στη Συρία για να υποστηρίξω τους Κούρδους όταν πολεμούσαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», απάντησε.

«Επισκέφτηκα τη Γάζα πριν από αρκετά χρόνια, γνωρίζω ανθρώπους που ζουν ακόμα εκεί και ανθρώπους που έχουν πάει εκεί για να δημιουργήσουν έργα αλληλεγγύης, αθλητισμού, χιπ χοπ και συγγραφής. Όταν αυτοί οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιας σημασίας να μην αμφισβητεί την ευκαιρία να συνεργαστεί με την εκπροσώπηση μιας κυβέρνησης που διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση. Δεν μπορώ καν να τους πω πόσο λυπάμαι που δεν είμαι εκεί και πόσο με διαλύει αυτό».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λούκα, είναι μια ετήσια εκδήλωση και ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ κόμικ στην Ευρώπη, που προσφέρει προβολές, εκθέσεις, συνέδρια και παραστάσεις, που κυμαίνονται από το mainstream μέχρι τον κινηματογράφο τέχνης.

Το πραγματικό όνομα του Zerocalcare είναι Michele Rech και τα graphic novels του είναι μια μορφή «gonzo δημοσιογραφίας»– εμπνευσμένα από τις δικές του περιπέτειες ως διαδηλωτής στην πρώτη γραμμή της αστυνομικής βίας στην Ιταλία και στη Συρία, όπου ήταν ενσωματωμένος με τις κουρδικές δυνάμεις.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων του στο Netflix πέρυσι ήταν στην κορυφή δημοφιλίας, πριν από το επιτυχημένο σόου της Νότιας Κορέας Squid Game και τα κόμικς του είναι τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιταλία.