ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η κυβέρνηση απολύει κορυφαίους αξιωματούχους της κυβερνοάμυνας

Ουκρανία: Η κυβέρνηση απολύει κορυφαίους αξιωματούχους της κυβερνοάμυνας

Η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας (SSSCIP) είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κυβερνητικών επικοινωνιών και την υπεράσπιση του κράτους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Δυο αξιωματούχοι στον τομέα της κυβερνοάμυνας παύθηκαν των καθηκόντων τους, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν έρευνα για φερόμενη υπεξαίρεση στην κυβερνητική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας.

Ο Γιούριι Σιχόλ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας (SSSCIP), και ο αναπληρωτής του, ο Βίκτορ Ζόρα, απολύθηκαν από την κυβέρνηση, έγραψε στο Telegram ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου Ταράς Μελνιτσούκ.

Ο Μελνιτσούκ, εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου στο κοινοβούλιο, δεν ανέφερε τους λόγους των απολύσεων. Ο Σιχόλ έγραψε στο Facebook ότι ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε να αποδείξει την αθωότητά του, μετέδωσε το Interfax Ukraine. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Ζόρα.

Η SSSCIP είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κυβερνητικών επικοινωνιών και την υπεράσπιση του κράτους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η είδηση των απολύσεων ήρθε λιγότερο από μία ώρα πριν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ανακοινώσουν ότι ερευνούν τον επικεφαλής και τον αναπληρωτή επικεφαλής του SSSCIP για τον φερόμενο ρόλο τους σε μια συνωμοσία έξι ατόμων για την υπεξαίρεση 62 εκατομμυρίων ουκρανικών γριβνών (1,72 εκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2020 και 2022.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν αγοράσει λογισμικό σε υπερβολικά υψηλή τιμή από δύο εταιρείες που φέρονται να τελούσαν υπό τον έλεγχό τους σε μια πώληση που είχε κλείσει για άλλους πλειοδότες, ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας.

Σε δήλωσή της στο Telegram, η SSSCIP δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές και ότι όλες οι προμήθειες του οργανισμού πραγματοποιήθηκαν νόμιμα.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό της διαφθοράς καθώς επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταστήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς βασική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρόσφατα στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας βρέθηκαν ένας δισεκατομμυριούχος πρώην προστάτης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας. Και οι δύο έχουν αρνηθεί τα αδικήματα.

Τον Σεπτέμβριο ο Σιχόλ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters, ότι Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποιούν χάκερς για να στοχεύουν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό και την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.