ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – ΠΟΥ: Δύο από τα βρέφη του «Αλ Σίφα» πέθαναν πριν από τη μεταφορά τους

Πόλεμος στο Ισραήλ – ΠΟΥ: Δύο από τα βρέφη του «Αλ Σίφα» πέθαναν πριν από τη μεταφορά τους
AP.

Η UNICEF προειδοποίησε για «υγειονομική τραγωδία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Μία συνεχιζόμενη τραγωδία εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο από τα 33 πρόωρα βρέφη που είχε αποφασισθεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους, σύμφωνα με σημερινή (21/11) ενημέρωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι 33 πρόωρα βρέφη που βρίσκονταν στο «Αλ Σίφα» θα απομακρύνονταν την Κυριακή (19/11) από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς, δύο από εκείνα απεβίωσαν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», ανέφερε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του Οργανισμού, μιλώντας από τη Γενεύη.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμη στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της UNICEF.

Επιπλέον, άλλα 28 έφθασαν εχθές στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Τα μωρά έφθασαν από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» την Κυριακή και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Εμιράτων πριν μεταφερθούν έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF ανέφερε ότι 20 από τα 28 μωρά που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, ταξίδευαν χωρίς τη μητέρα τους, μιλώντας από το Κάιρο. «Επτά μητέρες με οκτώ μωρά», συμπλήρωσε, αποσαφηνίζοντας ότι δύο από αυτά ήταν δίδυμα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από το «Αλ Σίφα», προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός, που πολεμά κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «εξαπέλυσε» έφοδο στο «Αλ Σίφα», υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της ισλαμιστικής οργάνωσης, ισχυρισμό τον οποίο αυτή αρνείται.

«Υγειονομική τραγωδία»

Η UNICEF προειδοποίησε σήμερα ότι στη Λωρίδα της Γάζας διαφαίνεται μία πραγματική «υγειονομική τραγωδία» εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού. «Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», προσέθεσε ο κ. Έλντερ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως μία «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

«Υπάρχει τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», προσέθεσε. Ο εκπρόσωπος της UNICEF υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μία τραγική αύξηση του αριθμού των θανάτων παιδιών. Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις