ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νεκρός σε ισραηλινή επίθεση ο γιός κορυφαίου στελέχους της Χεζμπολάχ - Φόβοι για αντίποινα

O Αμπάς Ράαντ
O Αμπάς Ράαντ

Ο γιος κορυφαίου στελέχους της Χεζμπολάχ είναι μεταξύ των 5 νεκρών σε ισραηλινή επίθεση στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε νωρίς την Πέμπτη ότι πέντε από τους μαχητές της, συμπεριλαμβανομένου του γιου εξέχοντος στελέχους της, σκοτώθηκαν, εν μέσω εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Αμπάς Ράαντ, γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ, «μαρτύρησε στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της χρησιμοποιώντας τη φράση που χρησιμοποιεί για να ανακοινώσει το θάνατο των μελών της από ισραηλινά πυρά.

Εξέδωσε χωριστές ανακοινώσεις με ταυτότητες και φωτογραφίες των υπόλοιπων τεσσάρων μαχητών που επίσης σκοτώθηκαν. Πηγή κοντά στην οικογένεια, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπάς Ράαντ «σκοτώθηκε μαζί με πολλά ακόμη μέλη της Χεζμπολάχ» από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν του νότιου Λιβάνου.

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ και τα αιματηρά αντίποινα που ακολούθησαν στη Λωρίδα της Γάζας, η περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους έχει μετατραπεί σε θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών, κυρίως με τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αλλά και με μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι παρούσες στη λιβανέζικη επικράτεια, εγείροντας φόβους πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης (22.11) ότι έπληξε αριθμό στόχων της Χεζμπολάχ και πηγές από όπου δέχθηκε πυρά από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» και υποδομής της Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξεκίνησαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, 107 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (85 σύμφωνα με το Reuters). Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 14 πολίτες, τρεις εκ των οποίων δημοσιογράφοι. Η Χεζμπολάχ είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.