ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μπάιντεν για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων: «Ήταν μόνο η αρχή»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μπάιντεν για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων: «Ήταν μόνο η αρχή»
AP.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες», ανέφερε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά την πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τη σημερινή (24/11) απελευθέρωση 24 ομήρων από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ακόμη, σημείωσε πως η συμφωνία επετεύχθη χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε εκείνος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα, που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», επεσήμανε ο κ. Μπάιντεν, μιλώντας από τη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μία «λύση δύο κρατών», τονίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα – δίπλα ειρηνικά».

Τέλος, σημείωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση –η οποία, διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007– «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο άρχισε η Χαμάς».

Σχετικές ειδήσεις