ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου», λέει CEO παιδιατρικής κλινικής

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου», λέει CEO παιδιατρικής κλινικής
AP.

Πώς περιγράφει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της παιδιατρικής κλινικής στο Ισραήλ τις εφιαλτικές στιγμές του πολέμου.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της παιδιατρικής κλινικής στο Ισραήλ, Έφρατ Χάρλεβ, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες εμπειρίες που έχει βιώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, μιλώντας στο OPEN.

Σε ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, η κ. Χάρλεβ τόνισε πως «ξέρουμε ότι έμεναν σε διαφορετικά σημεία. Δεν μπορείς να πεις ότι ζούσαν, δεν μπορώ να το ονομάσω διαβίωση, αλλά επιβίωση.

Κάποια παιδιά έμεναν κάπου έξω, κάποια υπόγεια, κάποια υπέργεια, κάποια μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο, κάποια σε μέρη χωρίς τοίχους, χωρίς τίποτα. Κάποια άκουγαν τους ήχους από τις πολεμικές επιχειρήσεις γύρω τους, πολύ θόρυβο. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να το ονομάσουνε διαβίωση, θα πρέπει να το πούμε επιβίωση διάρκειας πενήντα ημερών».

«Τα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν»

«Τα μέλη της Χαμάς που αιχμαλώτισαν (τα παιδιά) έλεγαν σε όλα τα παιδιά, το ακούσαμε από τα περισσότερα, να είναι εντελώς σιωπηλά. Αυτό σημαίνει ότι τριών ετών παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε έναν θόρυβο, δεν μπορούσαν να γελάσουν, ούτε να κλάψουν. Αν κάποιο παιδί άρχιζε να κλαίει, το έκαναν να πάψει με άσχημο τρόπο. Οπότε, αυτά τα παιδιά επέστρεψαν πίσω και ψιθύριζαν, μετά βίας μιλούσαν», προσέθεσε.

«Όλα (τα παιδιά) ήταν σίγουρα πως πρόκειται να πεθάνουν. Η Χαμάς τούς έλεγε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Δεν υπάρχει καν Ισραήλ όπου μπορούν να επιστρέψουν. Από τη μέρα που ήταν εκεί τούς έλεγαν πως είτε θα πεθάνουν, είτε απλώς θα μείνουν εκεί. Ήξεραν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν», σημείωσε.

Μεταφέροντας μία ιστορία από τα παιδιά που επέστρεψαν, υπογράμμισε ότι «ένα κορίτσι είπε ότι ήταν βέβαιη πως ήταν η μόνη που αιχμαλώτισαν από το Ισραήλ, ότι είναι μόνη της και της είπαν πως είναι μόνη εκεί και ότι κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτή.

Νομίζω ότι όταν ακούει ένα παιδί ότι είναι μόνο αυτές τις πενήντα ημέρες, αφού πέρασε ό,τι πέρασε την 7η Οκτωβρίου, έπειτα καταλαβαίνει ότι είναι το τέλος της ζωής του. Αυτός είναι ο τρόπος που θα χάσει τη ζωή του».

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου»

Σε ερώτηση αν έχει δει κάτι παρόμοιο στη ζωή της, απάντησε «ποτέ μα ποτέ. Είμαι γιατρός σχεδόν τριάντα χρόνια. Έχω διαχειρισθεί τρομερά περιστατικά, έχω δει παιδιά από παντού από το Ισραήλ και άλλα μέρη του κόσμου, έχω βοηθήσει σε διάφορα μέρη και διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτό που κάνουμε τώρα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Σνάιντερ, πότε μα ποτέ δεν τον έχω ξαναζήσει».

Σχετικές ειδήσεις