ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: Λιποθύμησε στη φυλακή – «Η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο»

Αλεξέι Ναβάλνι: Λιποθύμησε στη φυλακή – «Η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο»
AP.

Φόβοι για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Οι στενοί συνεργάτες του φυλακισμένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αποκάλυψαν σήμερα (08/12) ότι υπάρχει εντονότατη ανησυχία για την υγεία του, ενώ, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του, για τρεις ημέρες.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, εκτίει νέα ποινή φυλάκισης δεκαεννέα ετών σε σωφρονιστική αποικία στα ανατολικά της Μόσχας και έχει καταδικασθεί σε συνολικά περισσότερα από τριάντα χρόνια, με κατηγορίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κατασκευασμένες» από τους υποστηρικτές του, προκειμένου να μείνει για ακόμη περισσότερο καιρό μακριά από την ελεύθερη ζωή και κατ’ επέκταση τον πολιτικό στίβο.

Οι βοηθοί του πολιτικού κρατουμένου ανέφεραν ότι οι νομικοί του εκπρόσωποι στέκονταν όλη μέρα έξω από την αποικία, ωστόσο, δεν τούς επετράπη να εισέλθουν στις φυλακές για να τον δουν. Ακόμη, κατήγγειλαν ότι δεν εμφανίσθηκε στις προγραμματισμένες δικαστικές ακροάσεις για την υπόθεση.

«Μάθαμε ότι την περασμένη εβδομάδα, είχε ένα σοβαρό περιστατικό που σχετίζεται με την υγεία του. Η ζωή του Ναβάλνι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, αυτήν τη στιγμή», έγραψε η Μαρία Πέφτσιχ, Πρόεδρος του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, σε δημοσίευση.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, τόνισε ότι το προσωπικό της φυλακής τού χορήγησε ενδοφλέβια θεραπεία, αφού υπέστη ζάλη και κατέρρευσε στο πάτωμα του κελιού του, σαν να πρόκειται για «ασιτία», όπως υποστήριξε.

Αυτή είναι η τρίτη μέρα που δεν ξέρουμε πού είναι. Πριν από αυτό, υπήρχαν περιστασιακά γράμματα από αυτόν, αν και λογοκριμένα. Όμως, δεν υπήρχαν γράμματα όλη την εβδομάδα», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ, αντέδρασε έντονα στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο αξίωμα έως το 2036.

Ακόμη, συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Τού έχει απαγορευθεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Τον Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ, με το οποίο «εξαπολύει» επίθεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι συλλήψεις, η δηλητηρίαση και η φυλάκιση

Την 20ή Αυγούστου 2020, η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι κινδύνευσε σοβαρά, αφού ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι θεράποντες ιατροί τόνισαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένεια του 44άχρονου –τότε– άνδρα οφειλόταν σε δηλητηρίαση, άποψη η οποία επιβεβαιώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου.

Το άρθρο περιείχε λεπτομέρειες για τη δηλητηρίαση με τον νευρικοτοξικό παράγοντα της οικογενείας «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκε στη Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1980 και είναι ουσία – σήμα κατατεθέν της ρωσικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μερικούς μήνες αργότερα, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής σε παλαιότερη ποινή, απάτη και περιφρόνηση των δικαστικών λειτουργών της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή, ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου εκτίει ποινή κάθειρξης εντεκάμισι ετών σε αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος, ενώ, τιμωρήθηκε και με χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.3 εκατομμυρίων ρουβλίων.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης, οι οποίες επισείουν επιπλέον ποινής κάθειρξης έως δεκαπέντε έτη. Ισχυρίζεται ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάσθηκαν ως πρόσχημα, με σκοπό να «καταπνίξουν» τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Την 31η Δεκεμβρίου, είχε περάσει στην απομόνωση για δέκατη φορά, με αποτέλεσμα να περάσει την Πρωτοχρονιά μαζί με έναν «καταθλιπτικό άστεγο και έναν ψυχωτικό που ούρλιαζε», όπως γνωστοποίησε μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρώτη φορά κατά την οποία βρέθηκε στην απομόνωση, χρονολογείται την 25η Αυγούστου, διότι «συστηματικά είχε ξεκούμπωτο το πάνω κουμπί της στολής φυλακισμένου». Τη δεύτερη φορά (24η Αυγούστου), είχε αναφέρει ότι τιμωρήθηκε, γιατί «δεν είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη, για τρία δευτερόλεπτα». Την τρίτη φορά, τον «έκλεισαν» ξανά, το επόμενο πρωί. Η τέταρτη, ήταν την 7η Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες έξι.

Σχετικές ειδήσεις