ΚΟΣΜΟΣ

Αστρονομία: Γιγαντιαίο δαχτυλίδι «γαλαξιών» αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το Σύμπαν

Νέα σημαντική ανακάλυψη στο διάστημα
Νέα σημαντική ανακάλυψη στο διάστημα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lancashire ανακάλυψαν στο διάστημα μια γιγάντια δομή σε σχήμα δακτυλίου που αλλάζει βασικές θεωρίες για την κοσμογονία

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Central Lankashire ανακάλυψαν μια γιγάντια δομή σε σχήμα δακτυλιδιού στο διάστημα. Έχει διάμετρο 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και έχει περίπου 15 φορές το μέγεθος της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη.

Ονομάστηκε «Μεγάλο Δαχτυλίδι» από τους αστρονόμους και αποτελείται από γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών, ενώ οι ειδικοί λένε είναι τόσο μεγάλο που αλλάζει την κατανόησή μας για το σύμπαν και αψηφά την υπόθεση της κοσμολογικής αρχής. Είναι μία από τις μεγαλύτερες δομές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Σε απόσταση άνω των 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, είναι πολύ αχνό για να το δούμε απευθείας, αλλά η διάμετρός του στον νυχτερινό ουρανό θα ισοδυναμούσε με 15 πανσέληνους.

Οι παρατηρήσεις, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη, είναι σημαντικές επειδή το μέγεθος του «Μεγάλου Δακτυλιδιού» φαίνεται να αψηφά μια θεμελιώδη υπόθεση στην κοσμολογία που ονομάζεται κοσμολογική αρχή. Αυτό δηλώνει ότι πάνω από μια συγκεκριμένη χωρική κλίμακα, το σύμπαν είναι ομοιογενές και μοιάζει πανομοιότυπο προς κάθε κατεύθυνση.

«Από τις τρέχουσες κοσμολογικές θεωρίες δεν πιστεύαμε ότι δομές σε αυτήν την κλίμακα ήταν δυνατές», λέει η Αλεξία Λόπεζ, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Lancashire η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ίσως μια εξαιρετικά μεγάλη δομή σε όλο το παρατηρήσιμο σύμπαν μας». Και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά σουρεαλιστικό. Πρέπει να τσιμπήσω τον εαυτό μου, γιατί έκανα αυτές τις ανακαλύψεις τυχαία, ήταν τυχαίες ανακαλύψεις. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν πιστεύω ότι το έκανα εγώ»

Παρόλο που τα αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες είναι τεράστιες συστάδες ύλης στα μάτια μας, στο πλαίσιο του μεγέθους του σύμπαντος είναι ασήμαντοι - και η θεωρία είναι ότι δεν πρέπει να σχηματίζονται πολύ μεγαλύτερα κομμάτια ύλης.

Το «Μεγάλο Δαχτυλίδι» δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη πιθανή παραβίαση της κοσμολογικής αρχής και επομένως υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Σύμφωνα με τον Δρ Ρόμπερτ Μάσι, αναπληρωτή διευθυντή της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, τα στοιχεία για μια επανεξέταση της βασικής παραδοχής της αστρονομίας αυξάνονται.

«Αυτή είναι η έβδομη μεγάλη δομή που ανακαλύφθηκε στο σύμπαν και έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι το σύμπαν είναι λείο στη μεγαλύτερη κλίμακα. Εάν αυτές οι δομές είναι πραγματικές, τότε είναι σίγουρα τροφή για σκέψη για τους κοσμολόγους και τη σκέψη για το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν στην πάροδο του χρόνου, είπε.