ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποζημίωση-ρεκόρ 1,75 εκατ. σε άνδρα που πέρασε αδίκως 35 χρόνια στη φυλακή

ΗΠΑ: Αποζημίωση-ρεκόρ 1,75 εκατ. σε άνδρα που πέρασε αδίκως 35 χρόνια στη φυλακή

Ο 65χρονος Λιούις Ράιτ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση σε ένα ανήλικο κορίτσι.

Ήταν το 1988 όταν οι Αρχές συνέλαβαν τον Λιούις Ράιτ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον ενός 11χρονου κοριτσιού. Η υπόθεση από την αρχή φάνηκε να έχει κενά, καθώς η αστυνομία κατέληξε σε αυτόν όταν ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας είπε ότι τον είχε δει στη γειτονιά.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές είπαν ότι ο ίδιος ο Ράτι ομολόγησε, η κατάθεση δεν καταγράφηκε και δεν υπέγραψε ομολογία, όπως είπαν ερευνητές που εξετάζουν παλιές υποθέσεις για πρόσωπα που ίσως είναι αθώα.

Τελικά, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ράιτ κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά του, μετά από εξέταση DNA, που έδειξε ότι αποκλείεται να είναι αυτός ο δράστης. Τώρα, η πολιτεία του Μίσιγκαν, συμφώνησε να του καταβάλει αποζημίωση 1,75 εκατ. δολάρια για τα 35 χρόνια που πέρασε αδίκως στη φυλακή.

Ο Ράιτ δήλωσε στο Associated Press ότι πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει κάποια χρήματα για να αγοράσει σπίτι καθώς και ένα όχημα για την αδελφή του. Όπως τόνισε ο δικηγόρος του, «τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει 35 χρόνια σε φυλακή κάτι που δεν έκανε».