ΚΟΣΜΟΣ

Στέλιος Φενέκος για Χούθι: Φοβάμαι για περισσότερες εξελίξεις με μία γενικευμένη επίθεση από τη Δύση

Στέλιος Φενέκος για Χούθι: Φοβάμαι για περισσότερες εξελίξεις με μία γενικευμένη επίθεση από τη Δύση
AP

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος μίλησε για την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι και πώς μπορεί να προστατευθεί η διεθνής ναυσιπλοία στην περιοχή

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τα πλήγματα των Χούθι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη και για την επίθεση με πύραυλο σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, ένω αυτό έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης.

Για τις επιθέσεις και το πώς μπορεί να προστατευθεί η διεθνής ναυσιπλοία στην περιοχή μίλησε στην ΕΡΤ ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο διεθνών εξελίξεων, όπου το διεθνές σύστημα φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματικό να τις διαχειριστεί».

Ο κ. Φενέκος εκτίμησε ότι η απάντηση από τη Δύση θα είναι στοχευμένη, αλλά κυρίως αποτρεπτική. «Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε τέτοιου είδους συγκρούσεις και εάν δεν γίνουν μαζικές επιθετικές πράξεις από τον δυτικό κόσμο» σημείωσε ο στρατιωτικός αναλύτής εκτιμώντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Υεμένη έχει ένα ενδιαφέρον.

«Εάν μεν οι επιθέσεις γίνονται για να μειωθούν οι δυνατότητες των Χούθι να προσβάλουν τα πλοία που περνάνε από το Σουέζ, αυτό είναι θετικό. Αν όμως κλιμακωθεί και γίνει γενικευμένη επίθεση, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είναι θρυαλλίδα και για περισσότερες εξελίξεις», δήλωσε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, εκτιμώντας πως θα κυριαρχήσει η λογική και όποιες επιθέσεις γίνουν θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα.

«Ακόμη και στις τρομοκρατικές οργανώσεις σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ορθολογισμός. Είδαμε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να μιλάει με όρους πολύ μετριοπαθείς. Βλέπουμε τις χώρες του αραβικού κόσμου να κοιτάνε ορθολογικά το ζήτημα Ισραήλ – Παλαιστίνης» υποστήριξε ο κ. Φενέκος.

Εξηγώντας τη στάση αυτή, είπε ότι οφείλεται στο γεγονός πως οι χώρες του Κόλπου και όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής που είχαν πετρέλαια είχαν στηρίξει την οικονομία τους στο παρελθόν πάνω στο πετρέλαιο. Σήμερα, όμως, που υπάρχει μια μετάβαση και πάμε σε νέες νέες μορφές ενέργειας, επενδύουν τα κεφάλαια και σε άλλες δραστηριότητες φεύγοντας σταδιακά από την απομόνωση που είχε ο αραβικός κόσμος.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «εάν το Ισραήλ σταματήσει την ακρότητα στις επιθέσεις του και εάν οι επιθέσεις που γίνουν στους Χούθι ή σε οποιουσδήποτε άλλους απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία έχουν το στοιχείο το χειρουργικό, τότε δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μια γενικευμένη σύγκρουση».

Είπε ακόμη πως θα πρέπει «ο δυτικός κόσμος να δημιουργήσει ζώνες αεράμυνας εκεί για να προστατεύσει τα πλοία να περάσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον θα αναγκαστεί να κάνει μια δύναμη με δική της διοίκηση για να μην εμπλακεί στα ζητήματα επιθέσεων στην Υεμένη, αλλά απλώς για την προστασία της ναυτιλίας μέσα από το Σουέζ».

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις για να μην γενικευθούν τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο.