ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καθαίρεση βουλευτή προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τουρκία: Καθαίρεση βουλευτή προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Φωτ.: Facebook

Ο Τούρκος βουλευτής είχε καταδικασθεί τον Απρίλιο του 2022

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αφαίρεσε την Τρίτη από έναν καταδικασμένο σε φυλάκιση βουλευτή της αντιπολίτευσης την ιδιότητά του περιπλέκοντας περαιτέρω μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων δικαστηρίων της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο βουλευτής θα πρέπει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στη Βουλή. Ωστόσο, το Ανώτατο Εφετείο, με μια απόφαση που στήριξε και η κυβέρνηση Ερντογάν, έστειλε έγγραφο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και ζήτησε την καθαίρεση του βουλευτή.

Μετά την ανάγνωση της απόφασης, οι βουλευτές του TİP, του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατέλαβαν το βήμα του κοινοβουλίου με πανό.

Μετά τη διαμαρτυρία των βουλευτών, ο αναπληρωτής πρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης και διάβασε την απόφαση, έκλεισε άρον άρον τη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να συνεχιστεί λόγω των διαμαρτυριών.

Ο 47χρονος Τζαν Αταλάι, όπως αναφέρει το Reuters, εξελέγη στο τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο εκπροσωπώντας το Κόμμα Εργαζομένων της Τουρκίας (TIP) - σύμμαχο του μεγάλου φιλοκουρδικού κόμματος DEM - ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης 18 ετών.

Ο Αταλάι καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αφού κατηγορήθηκε για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Φέρεται να οργάνωσε τις πανεθνικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 μαζί με τον Οσμάν Καβάλα, ο οποίος είναι επίσης πλέον φυλακισμένος, και άλλους έξι.