ΚΟΣΜΟΣ

Αστροναύτες προσθαλασσώθηκαν στον πλανήτη μας μετά από εμπορική αποστολή στον ISS

Αστροναύτες προσθαλασσώθηκαν στον πλανήτη μας μετά από εμπορική αποστολή στον ISS

Οι αστροναύτες της Ax-3 κάνουν προσθαλάσσωση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αποκλειστικά ευρωπαϊκής εμπορικής αποστολής αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ)

Μετά την αποσύνδεση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το πλήρωμα της Αποστολής Axiom 3 (Ax-3) προσθαλλάσσωσε με ασφάλεια το διαστημικό σκάφος SpaceX Dragon λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριδας στις 8:30 π.μ. ώρα της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου 2024. Με την επιστροφή του πληρώματος της Ax-3 ολοκληρώνεται επίσημα η πρώτη αποκλειστικά ευρωπαϊκή εμπορική αποστολή αστροναυτών και η τρίτη επανδρωμένη αποστολή της Axiom Space στον ΔΔΣ.

Στα μέλη του πληρώματος της αποστολής Ax-3 περιλαμβάνονται ο αντιπλοίαρχος Michael López-Alegría από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, ο πιλότος Walter Villadei από την ιταλική πολεμική αεροπορία, ο ειδικός αποστολών Alper Gezeravcı από την Τουρκία και ο ειδικός αποστολών Marcus Wandt από τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA)

"Η επιτυχημένη επιστροφή των αστροναυτών μας που συμμετείχαν στην αποστολή δεν σημαίνει απλά την ολοκλήρωση μιας επανδρωμένης διαστημικής πτήσης, αλλά σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος και ένα σημαντικό ορόσημο στη δράση της Ευρώπης σε χαμηλή περίγεια τροχιά", είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axiom Space, Michael Suffredini. "Οι τρεις πρώτες εμπορικές αποστολές της Axiom Space στον ΔΣΣ μαρτυρούν τη διεθνή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο διάστημα με τα διάφορα πληρώματα να εκπροσωπούν οκτώ έθνη καθώς, και για πρώτη φορά σε αποστολή Ax-3, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Η επιτυχία αυτών των αποστολών αποτελεί σημαντικό βήμα στο ταξίδι μας προς τον Σταθμό Axiom και υπογραμμίζει τις διαρκείς προσπάθειές μας να επεκτείνουμε την πρόσβαση στη χαμηλή περίγεια τροχιά".

Κατά τη διάρκεια των 18 ημερών που η αποστολή Ax-3 έμεινε συνδεδεμένη στον ΔΔΣ, το πλήρωμά της διέμενε και εργαζόταν στο εργαστήριο σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας περισσότερα από 30 διαφορετικά πειράματα και πάνω από 50 εργασίες μεγάλου βεληνεκούς. Τα δεδομένα της έρευνας για τον άνθρωπο τα οποία συλλέχθηκαν στο πεδίο πριν και μετά την αποστολή καθώς και κατά τη διάρκεια της πτήσης θα συμβάλλουν στη βελτιωμένη κατανόηση της ανθρώπινης φυσιολογίας στη Γη και σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η αποστολή Ax-3 αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα των κρατών που δραστηριοποιούνται στο διάστημα πρωτοστατεί στον ταχέως αναπτυσσόμενη εμπορική διαστημική βιομηχανία. Το πλήρωμα και οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν κινούνται με τολμηρά βήματα προς μια νέα εποχή ηγεσίας στη χαμηλή περίγεια τροχιά.

Η αποστολή Ax-3 γιορτάζει πολλές πρωτιές: Αυτή ήταν η πρώτη εμπορική αποστολή διαστημικής πτήσης που αποτελούνταν από αστροναύτες χρηματοδοτούμενους από κυβερνήσεις και την ΕΥΔ. Ο ειδικός αποστολών Alper Gezeravcı ήταν ο πρώτος αστροναύτης στην ιστορία της Τουρκίας ενώ ο ειδικός αποστολών Marcus Wandt ήταν ο πρώτος αστροναύτης προγράμματος της ΕΥΔ που συμμετείχε σε εμπορική διαστημική αποστολή.

Η αποστολή Ax-3 είναι η τρίτη σε μια σειρά επανδρωμένων αποστολών διαστημικής πτήσης που πρότεινε η Axiom Space, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της πορείας προς την υλοποίηση του Σταθμού Axiom, του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού στον κόσμο.

Η Axiom Space διαδραματίζει καίριο ρόλο καθώς προσφέρει στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα ευκαιρίες για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Αυτές οι αποστολές προσφέρουν τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις, ιδιώτες, ερευνητές, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα, επιδείξεις τεχνολογίας και εργασίες μεγάλου βεληνεκούς στο μοναδικό περιβάλλον της μικροβαρύτητας.

Στις τρεις πρώτες αποστολές της Axiom Space στον ΔΔΣ συμμετείχαν μέλη πληρώματος από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Σουηδία με τη στήριξη της ΕΥΔ. Επίσης, η Axiom Space υπέγραψε πέρυσι μνημόνιο συμφωνίας με την ΕΥΔ και την Υπηρεσία Διαστήματος του ΗΒ για τη διερεύνηση μελλοντικών ευκαιριών πραγματοποίησης επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Η Axiom Space σχεδιάζει να στείλει μια τέταρτη αποστολή, την Αποστολή Axiom 4 (Ax-4), στον ΔΔΣ το νωρίτερο τον Οκτώβριο του 2024 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριδα.

Παρακολουθήστε την επανάληψη της προσθαλάσσωσης στη διεύθυνση www.axiomspace.com.