ΚΟΣΜΟΣ

Το Παρίσι καταγγέλλει «ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης»

macron
Photo: AP

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη, προερχόμενη από τη Ρωσία.

Όταν πρωτοστάτησε στη χρήση των bot farms για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εισβολή της στην Κριμαία, η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνικών παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2014, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το Κρεμλίνο επιχειρεί να το ξανακάνει. Στις 12 Φεβρουαρίου η Viginum, η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης της ξένης παραπληροφόρησης, ανακοίνωσε ότι εντόπισε προετοιμασίες για μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία συνδέεται εν μέρει με τη δεύτερη επέτειο της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η Viginum δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει ένα ρωσικό δίκτυο 193 ιστότοπων, το οποίο ονομάζει με την κωδική ονομασία «Portal Kombat». Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες, όπως η topnews.uz.ua, δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια και πολλές έμειναν αδρανείς. Πάνω από 50 από αυτές, όπως οι news-odessa.ru και pravda-en.com, δημιουργήθηκαν από το 2022.

Η τρέχουσα επισκεψιμότητα σε αυτούς τους ιστότοπους, οι οποίοι υπάρχουν σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, γερμανικών, πολωνικών και αγγλικών, είναι χαμηλή.

Πλέον, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν επιθετικά ως μέρος αυτού που ένας αξιωματούχος αποκαλεί «μαζικό» κύμα ρωσικής προπαγάνδας.