ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα», λέει το ABC

Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα», λέει το ABC
Pexels.com

Συναγερμός στο Κογκρέσο - Το αμερικανικό δίκτυο ABC αναφέρει ότι οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την σύγκληση της «Επιτροπής των Οχτώ» στο Κογκρέσο αναφορικά με πιθανή απειλή της εθνικής ασφάλειας πίσω από την οποία κατά τις πληροφορίες βρίσκεται η Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι είχε ήδη προγραμματίσει μια απόρρητη συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου πριν ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητήσει από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες» που αφορούν «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο είπαν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με τους Ρώσους που θέλουν να τοποθετήσουν ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Αυτό δεν είναι για να ρίξουν ένα πυρηνικό όπλο στη Γη, αλλά μάλλον για να το χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως εναντίον δορυφόρων.

«Είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο», δήλωσε η μία πηγή, η οποία το χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση».

Αν και δεν ασχολήθηκαν άμεσα με το θέμα, πολλά μέλη του Κογκρέσου περιέγραψαν το ζήτημα ως σοβαρό - αλλά όχι ως κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό στο κοινό.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πιέστηκε αρκετές φορές από τους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το αίτημα των ρεπουμπλικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα αν η συνάντηση της Πέμπτης θα γίνει για να συζητηθεί αυτή η αναφερόμενη απειλή.

Υπενθυμίζεται ότι μέλος της επιτροπής Τζιμ Χάιμς προειδοποίησε ότι το θέμα δεν ήταν εξαιρετικά επείγον και ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται».

«Σήμερα, η Μόνιμη Αρμόδια Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο Τέρνερ στη δήλωσή του. «Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Αργά την Τρίτη, ο Τέρνερ έστειλε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του στην οποία σημείωνε ότι η επιτροπή είχε ψηφίσει να παράσχει πληροφορίες σχετικά με «ένα επείγον ζήτημα σχετικά με μια αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Κογκρέσου».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου την Τετάρτη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε «έκπληκτος» που ο Τέρνερ προσπάθησε να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες ενόσω ο Λευκός Οίκος προγραμμάτιζε ενημέρωση με τoυς οχτώ επικεφαλής του Κογκρέσου, αρμόδιους για απόρρητες πληροφορίες.