ΚΟΣΜΟΣ

Nτιλέκ Ιμάμογλου: Ποια είναι η «πρώτη κυρία» της Κωνσταντινούπολης που θέλει να γίνει... σουλτάνα

To ζεύγος Ιμάμογλου
To ζεύγος Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ο μόνος αξιόπιστος αντίπαλος του Ερντογάν που βάζει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές του 2028 στην Τουρκία. Στο πλευρό του συνοδοιπόρος και σύμμαχος, η σύζυγός του, Ντιλέκ Ιμάμογλου, η πρώτη κυρία της Κωνσταντινούπολης που τον εμπνέει και τον στηρίζει. 

Αμέσως μετά τη σαρωτική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, o θριαμβευτής της αναμέτρησης πέταξε το σακάκι και τη γραβάτα του ενώ το πλήθος τον επευφημούσε και μίλησε για την καινουργια μέρα στην Τουρκία, που θα έχει δικαιοσύνη και ελευθερία. Λίγο μετά κοινοποίησε δύο φωτογραφίες που είχε τραβήξει η σύζυγός του γράφοντας: «Η αγάπη και η καλοσύνη κέρδισαν!». Στην ανάρτησή του, ο Ιμάμογλου έκανε «tag» την γυναίκα του, Ντιλέκ.

Γεννημένη στην Τραπεζούντα στις 18 Νοεμβρίου του 1974, ως η νεότερη μίας οικογένειας δέκα παιδιών, η Ντιλέκ «Κάγια» Ιμάμογλου , ακαδημαϊκός και συγγραφέας αποφοίτησε από το Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση. Παντρεύτηκε τον Εκρέμ Ιμάμογλου το 1995 και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Μεχμέτ Σελίμ (1997), τον Σεμίχ (2005) και την Μπερέν (2011)

Έκτοτε έχει αφιερωθεί σε μελέτες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών. Ήδη από τη στιγμή που ο σύζυγός της διεκδικούσε για πρώτη φορά τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης, ο τουρκικός Τύπος έγραφε πως η σύζυγός του είναι εκείνη που τον ενθάρρυνε να θέτει όλο και πιο ψηλά τον πήχη.

Η εικόνα της Ντιλέκ Ιμάμογλου δεν θυμίζει σε τίποτα την Εμινέ Ερντογάν καθώς αρνείται να φορέσει μαντήλα, έχει βάψει τα μαλλιά της ξανθά, έχει τατουάζ στο μπράτσο και χρησιμοποιεί ανελλιπώς τα social media, γράφει ο Τύπος. Τον Οκτώβριο του 2019 εμφανίστηκε μάλιστα στο εξώφυλλο του περιοδικού «Madame Figaro» της Τουρκίας με τον τίτλο «Πρώτη Κυρία της Κωνσταντινούπολης».

Είναι πολύ ενεργή στα κοινωνικά ζητήματα και συμμετέχει συχνά σε δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών. Πρόσφατα είχε κάνει το γύρο της Κωνσταντινούπολης με αναπηρικό αμαξίδιο για μια ημέρα συνοδευόμενη από την Σέμρα Τσετινκάγια, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παραλυτικών Νωτιαίου Μυελού της Τουρκίας, «για να νιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο».

Τον Αύγουστο του 2020, η κυρία Ιμάμογλου δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη σημείωση «#IstanbulConventionLives». Το ζεύγος Ιμάμογλου κυκλοφόρησε ένα κοινό βίντεο λέγοντας: «Η οικονομία είναι ήδη πολύ κακή, αλλά αυτό που μας στενοχωρεί περισσότερο είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας και τα προβλήματα των γυναικών στη χώρα».

Παραμονές των εκλογών η Ντιλέκ είχε εκφράσει τη βεβαιότητά της για τη νίκη του, λέγοντας «Βλέπω την αγάπη των Κωνσταντινουπολιτών για τον Εκρέμ. Ξέρω ότι θα κερδίσει τις τοπικές εκλογές».

«Ο Εκρεμ εργάζεται πάντα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης (...). Αλλά, φυσικά, η ένταση και η ευθύνη του αυξήθηκαν σημαντικά όταν έγινε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Για το λόγο αυτό, ο χρόνος που αφιερώσαμε ως οικογένεια και μπορούσαμε να περάσουμε με τα παιδιά ήταν πολύ περιορισμένος. Συνέπεσε με μια περίοδο που τα παιδιά άρχισαν να μεγαλώνουν και να περνούν την εφηβεία» τόνισε, προσθέτοντας οτι η μόνη της ανησυχία της για τον σύζυγό της είναι η υγεία του.

«Στην πραγματικότητα δεν εμπλέκουμε καθόλου τα παιδιά μας στην πολιτική. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο εστιάζουμε με ευαισθησία και ο Eκρέμ και εγώ. Το γεγονός ότι ο μπαμπάς του είναι πολιτικός δεν τους απασχολεί. Χτίζουν τις δικές τους ζωές. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, η μόνη μου ανησυχία για τον Eκρέμ ήταν πάντα η υγεία του. Αφοσιώνεται στη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται την υγεία του. Μακάρι να πρόσεχε περισσότερο τον εαυτό του»