ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Ιράν: Τρία θετικά σημάδια βλέπει ο Guardian

Ισραήλ - Ιράν: Τρία θετικά σημάδια βλέπει ο Guardian
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραήλ - Ιράν: Κορυφώνεται το θρίλερ στη Μέση Ανατολή παρά την φαινομενικά προς το παρόν αποκλιμάκωση

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζούλιαν Μπόργκερ αναλύει στον Guardian τα δεδομένα μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει: «Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά «γεράκια» θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης "ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά".

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατ' ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Νετανιάχου "προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση", επικαλούμενος τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλια του προέδρου.

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γιοάβ Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ "τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ". Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι "η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του"».