«Παρέλαση των πλανητών»: Πότε θα ευθυγραμμιστούν Ερμής, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας

Το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο της ευθυγράμμισης έξι πλανητών θα είναι ορατό από τη Γη αλλά υπό προϋποθέσεις - Τι να κάνετε για να τους «εντοπίσετε»
«Παρέλαση των πλανητών»: Πότε θα ευθυγραμμιστούν Ερμής, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας
YouTube (Αρχείου)
3'

Οι λάτρεις των άστρων θα απολαύσουν ένα σπάνιο ουράνιο θέαμα στις αρχές του Ιουνίου, καθώς έξι πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν πριν από την αυγή.

Αυτό το σπάνιο γεγονός, που συχνά αναφέρεται ως «παρέλαση των πλανητών», θα συμβεί στις 3 Ιουνίου 2024 και θα περιλαμβάνει τον Ερμή, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, οι οποίοι θα ευθυγραμμιστούν.

Οι πλανήτες θα μπουν σε μία σχεδόν ευθεία γραμμή με αρχή τον χαμηλό ανατολικό ορίζοντα. Οι παρατηρητές θα πρέπει να κοιτάξουν προς τα εκεί περίπου 20 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου για να προλάβουν να απολαύσουν το αστρονομικό θέαμα.

Οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις, όπου πολλοί πλανήτες εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλο στον ουρανό από τη δική μας γήινη- οπτική γωνία είναι ενδιαφέροντα και σχετικά σπάνια αστρονομικά γεγονότα. Οι ευθυγραμμίσεις δύο πλανητών, γνωστές ως σύνοδοι, είναι αρκετά συχνές και μπορεί να συμβαίνουν αρκετές φορές τον χρόνο. Αυτές που αφορούν τέσσερις ή περισσότερους πλανήτες είναι σημαντικά σπανιότερες, ενώ η συγκεκριμένη ευθυγράμμιση έξι πλανητών, όπως αναμένεται τον Ιούνιο, συμβαίνει μόνο μερικές φορές σε μια δεκαετία.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν θα είναι ευδιάκριτο στον ουρανό, καθώς οι περισσότεροι από τους πλανήτες δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Ειδικότερα, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός θα χρειαστούν τηλεσκόπιο ή ισχυρά κιάλια για να τα φανούν. Αντίστοιχα, ο Άρης και ο Κρόνος θα είναι αμυδρά ορατοί με γυμνό μάτι. Ωστόσο, ενώ ο Δίας και ο Ερμής θα είναι οι πιο εμφανείς, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον ήλιο, εκείνη τη στιγμή θα είναι ελαφρώς δύσκολο για να τους εντοπίσει κανείς από ό,τι συνήθως.

Για όσους επιθυμούν να παρατηρήσουν αυτό το γεγονός, είναι απαραίτητο να έχουν καθαρή, ανεμπόδιστη θέα του ανατολικού ορίζοντα περίπου 20 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου. Τοποθεσίες με ελάχιστη φωτορύπανση, όπως αγροτικές περιοχές θα προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία παρατήρησης.

Η χρήση κιαλιών ή τηλεσκοπίου θα βελτιώσει την παρατήρηση των μακρινότερων πλανητών που δεν μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Οι εφαρμογές παρατήρησης του ουρανού μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε πού θα έπρεπε να βρίσκονται οι πλανήτες.

Το φεγγάρι θα συμμετάσχει επίσης για λίγο στην ευθυγράμμιση, με μια «λεπτή» πλευρά της φθίνουσας ημισελήνου να είναι ορατή κοντά στον Άρη.

Τέλος, να σημειωθεί πως για όσους χάσουν την ευθυγράμμιση της 3ης Ιουνίου, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες να παρατηρήσουν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Άλλη μια αξιοσημείωτη πλανητική ευθυγράμμιση αναμένεται στις 28 Αυγούστου 2024, με άλλη μια εμφάνιση του Ερμή, του Άρη, του Δία, του Ουρανού, του Ποσειδώνα και του Κρόνου πριν από την αυγή.

*Με πληροφορίες από Newsweek

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή