Δύτες κάτω από τον πάγο -«Κοιτάζεις πάνω και βλέπεις το φως να περνάει»
Η εκπαίδευση και τα όσα βιώνουν οι δύτες που βουτούν στα παγωμένα νερά των πόλων

Υπάρχει ένας κόσμος που κρύβεται κάτω από στρώματα πάγου που γοητεύει τους επιστήμονες και πολλοί είναι αρκετά γενναίοι για να τολμήσουν να το ανακαλύψουν.
Σε μία λίμνη, στη Λαπωνία, 20 άτομα στέκουν πάνω από μία τρύπα στον πάγο ποτ φαντάζει αρκετά τρομακτική.
Το φαινομενικά άψυχο νερό κάτω από τον πάγο έχει θερμοκρασία μόλις λίγο πάνω από τους 0C, όπου ακόμα και με εξοπλισμό οι δύτες δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους μετά από μόλις 30 λεπτά κάτω από το νερό. Κάποιοι από αυτούς πρόκειται να πηδήξουν εκεί κάτω για να τολμήσουν να μπουν κάτω από τον πάγο.
Η Sophie Kalkowski-Pope είναι μία από τις δύτριες που ετοιμάζονται να επισκεφθούν αυτόν τον παράξενο, ανάποδο κόσμο, όπου θα κολυμπήσει κάτω από μια οροφή από λείο πάγο.
Η πτυχιούχος θαλάσσιας βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας είναι μέλος μιας ομάδας εκπαίδευσης για καταδύσεις στον πάγο που έχει συγκεντρωθεί εδώ.
Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, οπότε εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Οι δύτες είναι δεμένοι στην επιφάνεια με σχοινί ασφαλείας, ενώ ένας χειριστής στην επιφάνεια επικοινωνεί με τον δύτη μέσω σημάτων από το σχοινί. Ένα τράβηγμα για «εντάξει», δύο τράβηγμα για «σταμάτα», τρία για «γύρνα πίσω».
Ένας εφεδρικός δύτης περιμένει σε κοντινή απόσταση με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμος να μπει στο νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και υπάρχουν δύο τρύπες που έχουν κοπεί στον πάγο η μία δίπλα στην άλλη, ώστε να υπάρχουν δύο σημεία εξόδου.
Τα σχοινιά που συνδέουν τους δύτες πίσω στην επιφάνεια μπορεί να μπλεχτούν σε βυθισμένα κλαδιά ή κορμούς, άλλα συντρίμμια ή ακόμη και στον εξοπλισμό του ίδιου του δύτη, όπως πτερύγια ή φιάλες.
Η εκπαίδευση εδώ σε μια παγωμένη λίμνη αποτελεί εξάσκηση για τη δουλειά που θα γίνει στους θαλάσσιους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, όπου υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι - μεγάλες φώκιες συγκεντρώνονται μερικές φορές στις τρύπες κατάδυσης, εμποδίζοντας τους δύτες να βγουν από το νερό.
Με έναν τελευταίο έλεγχο του εξοπλισμού της, η Kalkowski-Pope βάζει την αναπνευστική συσκευή στο στόμα της - και βουτάει μέσα.
Αυτά τα φώτα που τρεμοπαίζουν είναι σαν φάροι που οδηγούν τους δύτες πίσω στην επιφάνεια
Σήμερα, ο πάγος εξακολουθεί να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Αρκτικής, αλλά γίνεται όλο και λιγότερο συχνός. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου που καλύπτει τον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί κατά περίπου 13,2% ανά δεκαετία, κατά μέσο όρο, από την έναρξη της παρακολούθησης το 1979.
Οι σύντομες και μερικές φορές επικίνδυνες αποστολές τους αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός κόσμου που ξεπαγώνει γρήγορα.
«Μόλις μπεις στο νερό, συνειδητοποιείς σε τι όμορφο περιβάλλον βρίσκεσαι και ηρεμείς λίγο», λέει η Kalkowski-Pope περιγράφοντας το φυσικό άγχος που έχουν οι άνθρωποι πριν από μια κατάδυση στον πάγο.
Ο Perry Brandes, ένας επαγγελματίας δύτης από τη Φλόριντα, όπου έχει συνηθίσει σε πολύ θερμότερο κλίμα, μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του κατάδυση στον πάγο. «Είναι πολύ γαλήνια», λέει. «Κοιτάς ψηλά και βλέπεις το φως να περνάει. Είναι σαν να βλέπεις μια πόλη από μακριά». Αυτό, εξηγεί, είναι ο ήλιος που κρυφοκοιτάζει μέσα από τρύπες στον πάγο από πάνω.
Αυτά τα φώτα που τρεμοπαίζουν είναι σαν φάροι που οδηγούν τους δύτες πίσω στην επιφάνεια.
Πηγή: BBC
Trending

Σχόλια