Alan Turing: Θησαυρός εγγράφων του «χαμένος» σε πατάρι - Ο γεμρανικός κώδικας Enigma
Ο άνθρωπος που θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών» και ο ζωτικής σημασίας ρόλος του στο σπάσιμο του κώδικα Enigma των Ναζί

Μια κρύπτη από έγγραφα που βρέθηκαν σε μια σοφίτα και σχεδόν τεμαχισμένα αναμένεται να πωληθεί για £ 150.000, αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν έργο του Alan Turing.
Τα «Alan Turing Papers» είναι η προέλευση της επιστήμης των υπολογιστών από τον ιδιοφυή μαθηματικό.

Περιλαμβάνουν το προσωπικό υπογεγραμμένο αντίγραφο της διδακτορικής του διατριβής του 1938, «Systems of Logic Based on Ordinals». Εκτιμάται μεταξύ £ 40,000 και £ 60,000.
Παρουσιάζεται επίσης η εργασία του «On Computable Numbers», γνωστή και ως «Turing's Proof», η οποία εισήγαγε τον κόσμο στην ιδέα μιας καθολικής υπολογιστικής μηχανής το 1936.
Έχει περιγραφεί ως το πρώτο εγχειρίδιο προγραμματισμού της εποχής των υπολογιστών και έχει επίσης τιμή στόχου £ 40.000 έως £ 60.000.
Ο Τούρινγκ έπαιξε ζωτικό ρόλο στο σπάσιμο του γερμανικού κώδικα Enigma, ένα κατόρθωμα που ήταν ζωτικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Enigma ήταν ένας τύπος κρυπτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφαλή αποστολή μηνυμάτων. Αν και οι Πολωνοί μαθηματικοί είχαν επεξεργαστεί πώς να διαβάζουν τα μηνύματα του Enigma και είχαν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους Βρετανούς, οι Γερμανοί αύξησαν την ασφάλειά τους στο ξέσπασμα του πολέμου αλλάζοντας καθημερινά το σύστημα κρυπτογράφησης. Αυτό έκανε το έργο της κατανόησης του κώδικα ακόμη πιο δύσκολο.
Ο Τούρινγκ έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτό, εφευρίσκοντας – μαζί με τον συνάδελφό του Γκόρντον Γουέλτσμαν – μια μηχανή γνωστή ως Bombe. Αυτή η συσκευή συνέβαλε στη σημαντική μείωση της εργασίας των διακοπτών κώδικα. Από τα μέσα του 1940, τα σήματα της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας διαβάζονταν στο Bletchley και οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από αυτά βοηθούσαν την πολεμική προσπάθεια.
Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 41 ετών. Μετά το θάνατό του, η μητέρα του Ethel έδωσε τα χαρτιά του γιου της στον πιστό φίλο και συνάδελφό του μαθηματικό Norman Routledge, ο οποίος τα αποθήκευσε στη σοφίτα του σπιτιού του στο Bermondsey, στο νότιο Λονδίνο.
Πέθανε το 2013 και η αδελφή του τα ανέκτησε κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης.
Αλλά απλώς τα αποθήκευσε στη σοφίτα της, όπου βρίσκονταν μέχρι που πρόσφατα μετακόμισε σε οίκο ευγηρίας.
Οι κόρες της βρήκαν τα χαρτιά, αλλά και αυτές δεν συνειδητοποίησαν τη σημασία τους και επρόκειτο να τα βάλουν σε τεμαχισμό μαζί με άλλα έγγραφα.
Ευτυχώς, τα πήραν μαζί τους σε μια εκδήλωση οικογενειακής επανένωσης και ένας συγγενής σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αναζητήσουν τη γνώμη ειδικού για αυτά, ο οποίος επιβεβαίωσε .
Στη συνέχεια τα πήγαν στην ημέρα αποτίμησης ενός δημοπράτη σε μια τσάντα μεταφοράς.το πολύτιμο περιεχόμενο.
Τώρα έρχονται προς πώληση σε 13 ξεχωριστές παρτίδες συνολικής αξίας £ 150,000.
Τα έγγραφα Turing περιλαμβάνουν το «The Chemical Basis of Morphogenesis» από το 1952.
Αυτό, λέγεται, είναι το λιγότερο γνωστό αριστούργημα μαθηματικής βιολογίας του Τούρινγκ και το τελευταίο μεγάλο δημοσιευμένο έργο του.
Από τότε έχει γίνει ένα βασικό μοντέλο στη θεωρητική βιολογία.
Υπάρχουν επίσης επιστολές γραμμένες στον Routledge από τον διάσημο μυθιστοριογράφο E.M. Forster.
Η πώληση πραγματοποιείται στις 17 Ιουνίου.