ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τις στρατιωτικές τους εξαγωγές

Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τις στρατιωτικές τους εξαγωγές

Ο όγκος των στρατιωτικών εξαγωγών των ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2012 μπορεί να φθάσει τον αριθμό ρεκόρ των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Richard Genaille αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης αμυντικής συνεργασίας (DSCA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Κατά τα λεγόμενά του, ο αριθμός ρεκόρ των στρατιωτικών εξαγωγών επιτεύχθηκε από το συμβόλαιο συνολικής αξίας 29,4 δισ. δολαρίων για την αγορά 84 μαχητικών F-15 για την Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και τον εκσυγχρονισμό άλλων 70 αεροπλάνων. Πέραν αυτού υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια η πιθανή αγορά από την Ιαπωνία 42 υπό ανάπτυξη μαχητικών F-35.

Οι Ιάπωνες απέκτησαν τα πρώτα τέσσερα αεροπλάνα αυτού του τύπου στις αρχές Μαΐου.Συνολικά στο ενεργητικό της DSCA βρίσκονται 13.000 εξαγωγικά συμβόλαια συνολικής αξίας 385 δισ. δολαρίων. Ωστόσο το επίπεδο των στρατιωτικών εξαγωγών των ΗΠΑ τα επόμενα λίγα χρόνια θα κρατηθεί πιθανότατα στο επίπεδο των 30 δισ. δολαρίων περίπου ετησίως, εκτιμά ο Genaille.