ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το 2012

Σερβία: Φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το 2012

Η Σερβία δεν θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντός του 2012, δήλωσε από το Βελιγράδι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βαλκανική αυτή χώρα Γέλκο Κάτσιν.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βοϊβοντίνα Ιστβαν Πάστορ, ο κ. Κάτσιν ανέφερε: «η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα καθοριστεί φέτος, αλλά θα ανακοινωθεί όταν η Σερβία αποδείξει ότι είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ».

Τόνισε ακόμη πως η Βοϊβοντίνα είναι το ισχυρότερο «χαρτί» στο δρόμο της Σερβίας προς την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σερβίας περί της αντισυνταγματικότητας της απόφασης της Βοϊβοντίνα να ανοίξει δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες, ο κ. Κάτσιν είπε πως δεν βλέπει το λόγο γιατί να μην μπορεί να έχει γραφείο η Βοϊβοντίνα στις Βρυξέλλες, όταν ανάλογα γραφεία έχουν εδώ και χρόνια η περιοχή της Νις και του Κραγκούγεβατς.

Ο κ. Κάτσιν δήλωσε ακόμη πως είναι ώρα να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να ειδωθεί η κατάσταση συνολικά στην περιοχή με ουδέτερη ματιά.

«Αυτό αφορά και το Κόσοβο κι αναμένω από τη νέα κυβέρνηση πως δεν θα δει το πρόβλημα από ιστορική- συναισθηματική πλευρά» σημείωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, υπογραμμίζοντας ότι εκτός του πολιτικού και ο οικονομικός παράγοντας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε σταθερότητα τα Βαλκάνια.

Ο κ. Κάτσιν επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει αυξήσει σημαντικά τα κονδύλιά της για τη Σερβία και πως περισσότερα από τα μισά κονδύλια για τα Δυτικά Βαλκάνια προορίζονται για τη συγκεκριμένη χώρα.

«Είμαι βέβαιος ότι η Βοϊβοντίνα γνωρίζει για το πώς μπορεί να ενεργοποιήσει αυτά τα κονδύλια, αλλά φοβάμαι πως σε άλλα τμήματα της Σερβίας δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο ή διοικητικό δυναμικό για την ενεργοποίησή τους» τόνισε ο κ. Κάτσιν, διευκρινίζοντας πως υπό αυτή την έννοια η εμπειρία της Βοϊβοντίνα είναι πολύτιμη για τη Σερβία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βοϊβοντίνα δήλωσε ότι τις περασμένες εβδομάδες υπήρξαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για διεθνοποίηση του ζητήματος της Βοϊβοντίνα, μία προοπτική στην οποία ο ίδιος αντιτίθεται.