ΚΟΣΜΟΣ

Ρετρό οχήματα της κομμουνιστικής Βουλγαρίας «παρκάρουν» σε παλάτι

Ρετρό οχήματα της κομμουνιστικής Βουλγαρίας «παρκάρουν» σε παλάτι

Ρετρό αυτοκίνητα, που έχουν συνδεθεί με ηγετικές μορφές της Βουλγαρίας, από την κομμουνιστική περίοδο της χώρας, θα αποκτήσουν τη δική τους στέγη στο πρώην βασιλικό παλάτι Krichim, κοντά στην πόλη Πλόβντιβ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, θέλει να συγκεντρώσει όλα τα ρετρό κρατικά οχήματα, τα οποία προσωρινά φυλάσσονται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSO) και να τα εκθέσει στο πρώην παλάτι, μετατρέποντάς το σε κέντρο τέχνης.

Τα ρετρό οχήματα, ιδιαίτερα αυτά της κομμουνιστικής περιόδου, είναι ιδιαίτερης αξίας για τους συλλέκτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Στάνταρτ, πριν από τρία χρόνια το βουλγαρικό κράτος κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο λέβα από την πώληση σοβιετικών μοντέλων «Chayka», που είχε στην κατοχή του.

Στα γκαράζ της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας φυλάσσονται ορισμένα εκπληκτικά μοντέλα, όπως μία Cadillac, που εισήχθη από τις ΗΠΑ το 1956 και λειτουργεί ακόμη, μία Mercedes Pullman Landaulet, η τιμή εκκίνησης της οποίας εκτιμάται περί το μισό εκατομμύριο λέβα, 20 ακόμη Chayka, όπως και τα προσωπικά τζιπ του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ.