ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβαρδισμοί σε περιοχές στα βόρεια και κεντρικά της χώρας

Συρία: Βομβαρδισμοί σε περιοχές στα βόρεια και κεντρικά της χώρας

Τα συριακά στρατεύματα βομβάρδισαν σήμερα περιοχές της βόρειας και κεντρικής Συρίας, την ώρα που ο διεθνής απεσταλμένος Λάκνταρ Μπραχίμι αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα όταν ο τακτικός στρατός βομβάρδισε κατοικίες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα βομβαρδίστηκαν περιοχές στο βόρειο Χαλέπι και την Ινλτίμπ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Μπραχίμι πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου και μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, αλλά και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ μπιν Γιάσεμ, επικεφαλής μιας υπουργικής επιτροπής για τη συριακή κρίση.

Εξάλλου από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες στην επαρχία Χομς της Συρίας έχουν σχεδόν παραλύσει εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Χομς, όπου ζουν περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι σοβαρή και συνεχίζει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Μόνο τα 14 από τα 44 νοσοκομεία της επαρχίας λειτουργούν, τουλάχιστον οι μισοί γιατροί έχουν φύγει, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα, επισημαίνει η οργάνωση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 550.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, στέγη, νερό και υγειονομικές υπηρεσίες προτού ξεκινήσει ο χειμώνας.

Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα στρατιωτικό συμβούλιο στην επαρχία Χαλέπι για την προστασία των αμάχων από το «βάρβαρο» καθεστώς.

«Βασικός σκοπός αυτού του συμβουλίου είναι να ενώσει όλες τις ταξιαρχίες που δρουν στο Χαλέπι και μάχονται ενάντια στο καθεστώς», δήλωσε ο Άμπου Όμαρ αλ Χάλαμπι ένας διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Πρόκειται για τον συνασπισμό υπό μία διοίκηση δώδεκα στρατιωτικών μονάδων. Του συμβουλίου θα προεδρεύουν ο Άμπντελ Τζάμπαρ αλ Οκουάιντι, πρώην πιλότος του συριακού στρατού, ο Άμπντελ Κάντερ Σάλεχ, επικεφαλής της ταξιαρχίας Λίουα Ταουχίντ (που πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και ο Ρίντουαν Καράνταλ.

Ένα παρόμοιο στρατιωτικό συμβούλιο δημιουργήθηκε πρόσφατα και στην επαρχία Χομς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ