ΚΟΣΜΟΣ

Νέος νόμος για την παρενόχληση στην Ρωσία

Νέος νόμος για την παρενόχληση στην Ρωσία

Η «Ενιαία Ρωσία», το κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πρότεινε να υιοθετηθεί νέος νόμος για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Το σχέδιο βρίσκεται στο τελευταίο εσωκομματικό στάδιο της επεξεργασίας του και σύντομα θα τεθεί προς συζήτηση στην Κρατική Δούμα. Το βασικό, που είναι ήδη σήμερα γνωστό γι’ αυτόν είναι ότι ο νέος νόμος θα είναι ηπιότερος των δυτικών αναλόγων του.

Σε πολλές δυτικές χώρες υπάρχουν νόμοι για τη σεξουαλική παρενόχληση. Ιδιαίτερα πολλές δίκες με αυτήν την αφορμή διεξάγονται στις ΗΠΑ. Εκεί παρενόχληση θεωρείται όχι μόνο ο εξαναγκασμός και η επίμονη πίεση, αλλά και το φλερτάρισμα, τα αστεία με διπλό νόημα, ακόμη και τα τυχαία αγγίγματα.

Στο ρωσικό Ποινικό Κώδικα υπάρχει και σήμερα άρθρο για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι ειδικοί λένε ότι στα 50 χρόνια δικαστικής πρακτικής προσφυγές και δικαστικές διερευνήσεις βάσει του νόμου αυτού ουσιαστικά δεν υπήρξαν. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του είναι αόριστες και οι απαιτήσεις ως προς την αποδεικτική βάση υψηλές.

Οι βουλευτές υπόσχονται να καταστήσουν το νέο νόμο πιο απλό στην εφαρμογή του, να περιγραφούν αναλυτικά οι νομικά κολάσιμες περιπτώσεις, να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά και αυστηρότητα οι μορφές τιμωρίας. Όμως από κοινού με τους ειδικούς ανησυχούν εάν θα ανταποκριθεί ο νέος νόμος στις υπάρχουσες ανάγκες και επομένως εάν θα είναι αποτελεσματικός. Παρά την αλλαγή της γενικής κουλτούρας στην κοινωνία, οι γυναίκες της Ρωσίας μόλις τώρα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο αυτοάμυνας.