ΚΟΣΜΟΣ

Αγαλμα από μετεωρίτη μετέφεραν οι Ναζί από το Θιβέτ

Αγαλμα από μετεωρίτη μετέφεραν οι Ναζί από το Θιβέτ

Το μυστηριώδες γλυπτό, που μετέφερε από το Θιβέτ η ναζιστική αρχαιολογική αποστολή, είναι κατασκευασμένο από θραύσμα μετεωρίτη, που έπεσε στη Γη αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό απέδειξαν Γερμανοί επιστήμονες από τη Στουτγάρδη. Η μεταλλική ανδρική φιγούρα με τη σβάστικα στο στήθος είναι γνωστή ως ο «σιδερένιος άνθρωπος».

Για τη γερμανική αποστολή στο Θιβέτ, που οργανώθηκε το 1938 από το Ινστιτούτο «Οι κληρονομιές των προγόνων» του Άνενερμπε με την υποστήριξη του ραϊχ-φύρερ των SS Χένριχ Χίμλερ, έχουν γραφεί πολλές μελέτες, αν και η πλειονότητα των εγγράφων, που συνδέονται με την αποστολή, είναι και σήμερα απόρρητα. Οι αντιφατικές πληροφορίες στάθηκαν αιτία της εμφάνισης διαφόρων φημών: λέγεται για παράδειγμα ότι πραγματικός σκοπός των επιστημόνων, που συμμετείχαν στην αποστολή, ήταν ίχνη εξωγήινων πολιτισμών, οι οποίοι δήθεν υπήρχαν στο Θιβέτ...

Όποιοι κι αν ήταν οι αληθινοί σκοποί της αποστολής, από το Θιβέτ μεταφέρθηκαν πολυάριθμα αρχαία έργα τέχνης, ορισμένα από τα οποία τα μεταπολεμικά χρόνια εξαφανίστηκαν από τις αποθήκες του Άνενερμπε. Από καιρού εις καιρόν ανακαλύπτονται σε ιδιωτικές συλλογές. Έτσι έγινε και με το παράξενο γλυπτό, που παρουσιάζει έναν καθιστό άνδρα με μια σβάστικα στο στήθος. Η ιδιομορφία του έγκειται στο ότι αν και έχει σχετικά μικρές διαστάσεις, ύψος 24 μόλις εκατοστά, ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Και εκτός αυτού μεταξύ των ειδικών δεν υπάρχει ενιαία γνώμη ποιος απεικονίζεται πάνω στο αρχαίο γλυπτό.

Σύμφωνα με μία εκδοχή πρόκειται για τη μορφή του βουδιστικού θεού Βαϊσραβάν, σύμφωνα με άλλη πρόκειται για το πορτρέτο κάποιου στρατιωτικού ηγέτη. Εκτιμάται ότι την προσοχή του Σέφερ τράβηξε ειδικά η σβάστικα στο στήθος του «σιδερένιου ανθρώπου». Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων και σε διάφορους πολιτισμούς η σβάστικα λειτούργησε ως σύμβολο της κίνησης της ζωής, του Ήλιου, του φωτός και της ευημερίας και μόνο στον 20ό αιώνα έγινε γνωστή ως σύμβολο του ναζισμού και της χιτλερικής Γερμανίας, αποκτώντας αρνητική σημασία στους συνειρμούς της πλειονότητας των ανθρώπων.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του αγάλματος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιείται, αποφάσισε να μελετήσει ολόπλευρα την αινιγματική φιγούρα και απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Έπειτα από χημική ανάλυση κατέστη σαφές ότι το άγαλμα λαξεύτηκε από θραύσμα του μετεωρίτη Chinga, ο οποίος έπεσε στη Γη στην περιοχή των σημερινών ρωσο-μογγολικών συνόρων περίπου 15 χιλιάδες χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τη "Φωνή της Ρωσίας", τα θραύσματα αυτού του μετεωρίτη εντοπίστηκαν στον ποταμό Αργκόλικ και τον παραπόταμό του Τσίνγκα το 1912. Τα παράξενα ογκώδη κομμάτια μετάλλου συνέλεξε πρώτος και μετέφερε στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος μηχανικός Νικολάι Τσερνιέβιτς. Κατά τα λεγόμενα του καθηγητή Ελμάρ Μπίχνερ από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη του «σιδερένιου ανθρώπου», το γλυπτό θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο σχεδόν χίλια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του «σιδερένιου ανθρώπου» και του μετεωρίτη, που έπεσε στη Γη.

Εάν ως προς την προέλευση του υλικού, από το οποίο κατασκευάστηκε το γλυπτό, οι επιστήμονες δεν έχουν αμφιβολίες, οι ιστορικοί της τέχνης και της θρησκείας πάντως μένει ακόμη να διευκρινίσουν ποιον απεικονίζει.