ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Βοήθεια στην Ισπανία μέσω ασφάλισης των ομολόγων της

Reuters: Βοήθεια στην Ισπανία μέσω ασφάλισης των ομολόγων της
Η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει βοήθεια στην Ισπανία μέσω της παροχής ασφάλισης για τους επενδυτές που θα αγοράσουν τα κρατικά της ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ως στόχο να βοηθήσει την Ισπανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές αλλά και να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, εκτιμά ότι το κόστος του σχεδίου αυτού θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 50 δισ. ευρώ για διάστημα ενός έτους.

Το σχέδιο θα έδινε τη δυνατότητα στην Ισπανία να καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και θα ωθούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει τις αγορές ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Όπως παρατηρεί το Reuters, σε περίπτωση που το εγχείρημα πετύχει, θα έχουν επιτευχθεί δύο σημαντικοί στόχοι. Πρώτον, η Ισπανία θα έχει διασωθεί χωρίς να «στεγνώσουν» τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και, δεύτερον, δεν θα διαχυθεί η κρίση στην Ιταλία.

Βάσει του σχεδίου αυτού - το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζεται σε Μαδρίτη, Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη - ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης (ESM) θα εγγυηθεί για το πρώτο 20-30% κάθε νέου ομολόγου που εκδίδει η Ισπανία.