ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το νέο πλανητάρχη

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το νέο πλανητάρχη

Η μακρά και δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ έφτασε στο τέλος της, με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να απευθύνουν τις τελευταίες εκκλήσεις τους προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις συγκεντρώσεις τους το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε την τελευταία συγκέντρωσή του στην Αϊόβα, μια από τις πολιτείες κλειδιά για το Λευκό Οίκο, οι ψηφοφόροι της οποίας όμως ήταν σε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστοι. Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τέσσερα χρόνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές. «Όταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε 'Ναι, μπορούμε'», τόνισε.

«Όταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Άλλωστε όλα τα έχουμε περάσει μαζί, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα», υπογράμμισε.

Από τη μεριά του ο Μιτ Ρόμνεϊ επέλεξε να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με μια συγκέντρωση στο Νιου Χαμσάιρ, στο μέρος όπου ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. «Αν δεν αλλάξουμε ρότα άμεσα, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία ακόμα ύφεση», είπε στους υποστηρικτές του.

Πάντως, οι κάλπες ήδη έβγαλαν αποτέλεσμα σε δύο ψαροχώρια του Νιου Χαμσάιρ. Στο πρώτο, οι δύο μονομάχοι αναδέιχτηκαν ισόπαλοι με 5 ψήφους έκαστος, ενώ στο δεύτερο ο Ομπάμα έλαβε 23 ψήφους έναντι 9 του Ρόμνεϊ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του ABC και της Washington Post δείχνουν προβάδισμα του Αμερικανού προέδρου με ποσοστό 50% έναντι 47% του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ενώ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει 49%, έναντι 48% του Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες ψήφοι για Ομπάμα και Ρόμνεϊ

Δυσαρεστημένοι οι ομογενείς από τα «υποτιμητικά» σχόλια του Ρόμνεϊ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πλεονέκτημα Ομπάμα στους εκλέκτορες