ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πλεονέκτημα Ομπάμα στους εκλέκτορες

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πλεονέκτημα Ομπάμα στους εκλέκτορες

Θρίλερ προδιαγράφονται οι αμερικανικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δίνει πλεονέκτημα στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ουδέτεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η «έκπληξη του Οκτωβρίου», όπως θεώρησαν αρκετοί τη σούπερ καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές, αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου –προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα- δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το νέο πλανητάρχη