ΚΟΣΜΟΣ

Το κινεζικό καταδιωκτικό είναι αποτέλεσμα κυβερνοκατασκοπείας;

Το κινεζικό καταδιωκτικό είναι αποτέλεσμα κυβερνοκατασκοπείας;

Οι φωτογραφίες από την πρώτη του πτήση, στις οποίες το αεροσκάφος αποτυπώθηκε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το J-31 αντιγράφει με αρκετή ακρίβεια το περίγραμμα του αμερικανικού καταδιωκτικού F-35.

Η εμφάνιση αυτού του κινεζικού αεροσκάφους δεν ήταν καθόλου απρόσμενη. Είναι πλατιά γνωστό το γεγονός της διάρρηξης το 2009 από το κινεζικό έδαφος των δικτύων υπολογιστών μίας από τις εταιρείες-κατασκευάστριες του F-35, με την μετέπειτα διείσδυση στο δίκτυο του Πενταγώνου και κλοπή μεγάλης ποσότητας δεδομένων για αυτό το αεροπλάνο.

Εξάλλου, νωρίτερα πίστευαν ότι τα κλεμμένα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την αντιγραφή του F-35, αν και επιτρέπουν να σχηματιστεί η ακριβής αντίληψη για το σχήμα και τις ικανότητές του, καθώς επίσης να προσδιοριστούν συγκεκριμένες μέθοδοι καταπολέμησής του.

Εξάλλου, ούτε καν μπορεί να γίνει λόγο για την οσοδήποτε ολοκληρωτική αντιγραφή του F-35 από τους Κινέζους. Για αυτό τον σκοπό χρειάζεται να αφομοιωθεί η παραγωγή των κινητήρων, του Σταθμού ραντάρ και του δικού του συστήματος διεύθυνσης. Το τεχνικό επίπεδο αυτών και άλλων συστατικών στοιχείων του ξεπερνά πολύ της δυνατότητες της κινεζικής βιομηχανίας. Στο πρωτότυπο J-3, που πέταξε, έχουν τοποθετηθεί, προφανώς, οι ρωσικοί κινητήρες RD-93, οι οποίοι στέλνονται στην Κίνα για τον εφοδιασμό του καταδιωκτικού εξαγωγής FC-1.

Αν ναι, τότε το υπερσύγχρονο κινεζικό αεροσκάφος μάχης είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πρόωσης, που πάρθηκε από κάθε άλλο παρά το πιο προηγμένο σοβιετικό καταδιωκτικό, με το οποίο ο εξοπλισμός της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε αρχίσει το 1983. Οι εργασίες κατασκευής του κινεζικού αναλόγου του κινητήρα RD-93, γνωστού ως WS-13 Taishan συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια και, απ’ ότι φαίνεται, βρίσκονται ακόμα μακριά από την ολοκλήρωσή τους. Τη δοσμένη στιγμή η Κίνα δεν διαθέτει και άλλα σημαντικά στοιχεία για το καταδιωκτικό πέμπτης γενιάς και συγκεκριμένα σύγχρονο ραντάρ.

Έτσι, το J-31, όπως και το J-20, που είχε πετάξει πριν από 1,5 χρόνο απ’ αυτό, είναι μάλλον πειραματικό πρωτότυπο, που ο εξοπλισμός του με τα χρειαζούμε συστήματα θα απαιτήσει ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις συνθήκες, που είναι καταφανής η έλλειψη επαρκών και αξιόπιστων πληροφοριών για το νέο κινεζικό καταδιωκτικό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα μόνο ένα πράγμα: το J-31 έγινε το σύμβολο της έναρξης μιάς νέας εποχής - της εποχής της κυβερνοκατασκοπείας. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο το φαινόμενο αυτό υπάρχει εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, για πολλούς εξακολουθούσε να είναι για πολλά χρόνια αφηρημένη έννοια, ενώ σήμερα έχουμε τι να δείξουμε σε όποιους εξακολουθούν να βλέπουν την κυβερνοκατασκοπεία σαν κάτι το εξωτικό.

ΠΗΓΗ Φωνή της Ρωσίας