ΚΟΣΜΟΣ

Έξι κούρδοι πολιτικοί στην απεργία πείνας κρατουμένων για τον Οτσαλάν

Έξι κούρδοι πολιτικοί στην απεργία πείνας κρατουμένων για τον Οτσαλάν

Συμμετέχοντας στην απεργία πείνας 700 Κούρδων κρατουμένων, έξι Κούρδοι πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό τους με τον ίδιο τρόπο.

Οι κρατούμενοι άρχισαν την απεργία τους πριν από 60 ημέρες με αίτημα να επιτραπεί στον επίσης κρατούμενο και ιστορικό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν να έχει πρόσβαση στους συνηγόρους του.

Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήμαρχος της πόλη Ντιγιάμπακιρ, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναιΚούρδοι, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι έχει σταματήσει να δέχεται τροφή. Πέντε Κούρδοι, μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου -ο Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Γκουλτάν Κισανάκ, η Αϊσέλ Τουγκλούκ, ο Αντίλ Κουρτ και η Σαμπαχάτ Τουντσέλ- έχουν επίσης αρχίσει απεργία πείνας.

Εκατοντάδες Κούρδοι κρατούμενοι πολλών τουρκικών φυλακών αρνούνται να τραφούν, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν ώστε να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και να παρασχεθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον Οτσαλάν. Ο Οτζαλάν κρατείται στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξη. Εδώ και 15 μήνες δεν του έχει επιτραπεί να δει τους συνηγόρους του.

Οι απεργοί δέχονται να λαμβάνουν νερό με ζάχαρη και βιταμίνες προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή και τη διαμαρτυρία τους για εβδομάδες, όμως ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν θάνατοι έπειτα από 60 ημέρες χωρίς τροφή.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας των κρατουμένων, στη διάρκεια συνομιλιών του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.