«Λάθος» στους χάρτες το νησί-φάντασμα στον Ειρηνικό

Newsroom Newsroom

«Λάθος» στους χάρτες το νησί-φάντασμα στον Ειρηνικό

Ένας ερευνητής από τη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει πως έλυσε το μυστήριο με το «νησί-φάντασμα» στο Νότιο Ειρηνικό, που αναφέρεται μεν στους χάρτες, όμως στην πραγματικότητα «απουσιάζει» από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Το νησί-φάντασμα είναι ορατό στον άτλαντα Google Earth υπό την ονομασία Sandy Island, στη Θάλασσα των Κοραλλιών, στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία.

Ο παγκόσμιος άτλαντας αναφοράς, ο Times Atlas of the World, το ονομάζει Sable Island. Οι ναυτικοί χάρτες το περιλαμβάνουν επίσης. Όμως, μία ομάδα αυστραλών επιστημόνων που το αναζήτησε επί τόπου, δεν βρήκε κανένα ίχνος του.

Ο ερευνητής Σον Χίγγινς, από το Μουσείο του Οκλαντ, διερεύνησε την υπόθεση εντρυφώντας στα αρχεία και ανακάλυψε ότι η ύπαρξη του νησιού αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά το 1876 από ένα φαλαινοθηρικό, η καταγραφή του οποίου ήταν πιθανώς εσφαλμένη.

«Το νησί καταγράφηκε για πρώτη φορά από το φαλαινοθηρικό Velocity», δήλωσε ο ερευνητής, διευκρινίζοντας ότι ο πλοίαρχος του φαλαινοθηρικού ανέφερε μία σειρά από «μεγάλους βράχους» και «ορισμένες αμμώδεις νησίδες».

«Υποθέτω ότι εκείνη τον εποχή κατέγραψαν έναν πιθανό κίνδυνο. Μπορεί να ανέφεραν έναν ύφαλο ή να πίστεψαν ότι είδαν έναν βράχο. Ή μπορεί να έκαναν λάθος στην τοποθεσία. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες. Αυτό που έχουμε είναι ένα σημείο στον χάρτη, που σημειώθηκε την εποχή εκείνη και στη συνέχεια αντιγράφτηκε και ξαναντιγράφτηκε» από χάρτη σε χάρτη, είπε ο ερευνητής.

Η υπόθεση του νησιού-φαντάσματος προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο Διαδίκτυο. Στον ιστότοπο www.abovetopsecret.com κάποιος χρήστης έγραψε ότι, σύμφωνα με τη γαλλική υδρογραφική υπηρεσία, αυτή η κουκίδα θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από τους χάρτες από το 1979.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλο μυστήριο με νησί «φάντασμα» στο νότιο Ειρηνικό! (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved