ΚΟΣΜΟΣ

Θα συλλαμβάνουν όποιον φορά μάσκα Γκάι Φοκς

Θα συλλαμβάνουν όποιον φορά μάσκα Γκάι Φοκς

H κυβέρνηση του Μπαχρέιν θεωρεί πως θα περιορίσει τα κύματα των διαμαρτυριών που κλυδωνίζουν τη χώρα τα τελευταία δύο τελευταία χρόνια απαγορεύοντας την εισαγωγή στη χώρα των διάσημων πλαστικών μασκών Γκάι Φοκς, σήμα – κατατεθέν των Anonymous.

Την ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Χασάν Φάκρο, προσθέτοντας ότι όποιος εντοπίζεται να φορά τη συγκεκριμένη μάσκα θα συλλαμβάνεται.

Η συγκεκριμένη αποτύπωση του Γκάι Φοκς, του αινιγματικού αναρχικού, ο οποίος το 1605 προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε ανατινάξει το βρετανικό Κοινοβούλιο, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους διαδηλωτές το 2005, μετά την κυκλοφορία της ταινίας V for Vendetta, καθώς σε μια σκηνή της ταινίας χιλιάδες διαδηλωτές εμφανίζονται να παρελαύνουν έξω από την βρετανική Βουλή φορώντας τις μάσκες.

Αργότερα τις υιοθέτησαν τα μέλη του κινήματος Occupy Wall Street, οι Anonymous αλλά και οι διαδηλωτές της Αραβικής Άνοιξης.

Όπως επισημαίνει βέβαια η εφημερίδα Independent η απαγόρευση της εισαγωγής τους δεν είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό θα μπορούσε να σκεφτεί η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, αφού οι διαμαρτυρόμενοι μπορούν κάλλιστα να τις κατασκευάσουν μόνοι τους.