ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δημοσιεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης

Γαλλία: Δημοσιεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε απόψε στην δημοσιότητα τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων όλων των μελών της σε ένα χωρίς προηγούμενο διάβημα, που αποτελεί συνέπεια της υπόθεσης Καϊζάκ και πρώτο βήμα μιας επιδιωκόμενης ηθικοποίησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο.


Οι δηλώσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο (στον ιστότοπο http://www.declarations-patrimoine.gouvernement.fr), καταγράφουν την ακίνητη περιουσία, τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης καθώς και τα οχήματα που βρίσκονται στην κατοχή των 37 υπουργών και υφυπουργών καθώς και του πρωθυπουργού, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο Ερό έχει ένα αυτοκίνητο Volkswagen Combi του 1988, που η αξία του υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είναι από τους πλέον πλούσιους με περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους υπολογίζεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου θα προβλέπει ότι η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και σε βουλευτές, προέδρους τοπικών αρχών, στελέχη των υπουργικών γραφείων και διευθυντές της κεντρικής διοίκησης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει αυτή τη δημοσίευση μετά το σκάνδαλο με τα ψεύδη του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ σχετικά με ένα μυστικό τραπεζικό λογαριασμό του στο εξωτερικό.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο Φρανσουά Ολάντ δεν δημοσιοποίησε σήμερα τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς αυτά είχαν ήδη δηλωθεί πριν από ένα χρόνο, με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκείνη, του Μαΐου του 2012, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του αρχηγού του κράτους ανέρχεται σε 1,17 εκατομμύρια ευρώ.