ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Σφαγή» στην πόλη Μπάνιας

Συρία: «Σφαγή» στην πόλη Μπάνιας

Για «μεγάλης κλίμακας σφαγή» σε σουνιτικό χωριό κοντά στην πόλη Μπάνιας της βορειοδυτικής Συρίας, κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που έχει έδρα στο Λονδίνο, δυνάμεις του συριακού «εκτέλεσαν τουλάχιστον 50 ανθρώπους», με «συνοπτικές διαδικασίες και βομβαρδισμους», η πλειοψηφία των οποίων ήταν πολίτες.

«Ορισμένοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, πυροβολήθηκαν, δέχτηκαν θανατηφόρα πλήγματα με μαχαίρι ή κάηκαν», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε «σφαγή μεγάλης κλίμακας» και κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν γρήγορα δράση «για να σώσουν τους πολίτες της Μπάιντα, της Μπάνιας και άλλων χωριών στη Συρία», κατηγορώντας το καθεστώς για «εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία».

Στην περιοχή Μπάνιας, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλεβίτες, όπως η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στα χωριά της νότιας περιφέρειάς της ο πληθυσμός είναι σουνιτικός. Οι αντάρτες που πολεμούν τις καθεστωτικές δυνάμεις είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες.