ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Νεκρός ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Η επίθεση που πραγματοποίησε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος τη τάξει των Πακιστανών Ταλιμπάν, δήλωσαν αξιωματικοί των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Ουάλι αλ Ρεχμάν σκοτώθηκε όταν πύραυλοι που εκτόξευσε το αμερικανικό αεροσκάφος έπληξαν ένα πέτρινο σπίτι κοντά στην πόλη Μιρανσάχ.

Ο Ρεχμάν ήταν επιχειρησιακός διοικητής του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ή Τεχρίκ ι Ταλιμπάν, στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν και εμφανιζόταν σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αρχηγού της οργάνωσης Χακιμουλάχ Μεχσούντ.

Πρόκειται «για ένα τεράστιο πλήγμα στους εξτρεμιστές και μια νίκη στον αγώνα εναντίον των ανταρτών», είπε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επίθεση, που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο συνολικά επτά άνθρωποι, είναι η πρώτη μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου στο Πακιστάν και μετά την ομιλία κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όρισε ένα περιοριστικό πλαίσιο στην πραγματοποίηση τέτοιων επιδρομών.

Την επίθεση καταδίκασε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν που καταδίκασε συλλήβδην το πρόγραμμα των επιχειρήσεων των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο πακιστανικό έδαφος ως παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.

Παρόμοια θέση έχει εκφράσει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ. «Θα καθίσουμε με τους αμερικανούς φίλους μας και θα συζητήσουμε μαζί τους αυτό το θέμα», είπε προ ημερών.